Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het luxe cruiseschip Viking Sea arriveerde maandagmorgen in de haven van Philipsburg. Het is het eerste cruiseschip dat het eiland aandoet nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde op 6 september.

Op de Boardwalk in de stad waren ondernemers al vroeg in de weer om zich voor te bereiden op de komst van de cruisetoeristen. Barretjes openden hun deuren al voor negen uur.

Afhankelijk van toerisme
Sint-Maarten is als vakantie-eiland grotendeels afhankelijk van de inkomsten en de werkgelegenheid dat de toeristische sector creërt. Een belangrijk deel daarvan is cruisetoerisme. Het Caribisch gebied is de populairste cruisebestemming ter wereld met een aandeel van 44.5 procent van de markt.

Daarom werden op het strand al vroeg strandstoelen en parasols klaargezet en bij de Captain Hodge Wharf keek taxichauffeur Sandra uit naar haar eerste klanten.

Deze cruise toeristen dirven een wandeling door Philipsburg wel aan. Foto: Hilbert Haar

Rond negen uur ‘s morgen werden deze klanten verwacht, maar het eerste veerbootje dat van de Viking Sea kwam had maar twee passagiers aan boord – een ouder Amerikaans echtpaar dat niet direct om vervoer verlegen zat. Later op de dag volgden meer toeristen. Het schip van Viking Sea heeft een maximumcapaciteit van 930 passagiers.

Het Amerikaanse stel vertelt dat ze regelmatige bezoekers van Sint-Maarten zijn. Het plan voor de dag is een wandeling door winkelstraat Front Street en vervolgens een rondrit over het eiland.