Foto: Pixabay

PHILIPSBURG – De Universiteit van Sint-Maarten (USM) wordt mogelijk toch gered. Minister Silveria Jacobs (Onderwijs) heeft het universiteitsbestuur een Memorandum van Overeenstemming voorgelegd.

Valerie Giterson-Pantophlet, de voorzitter van het bestuur, zegt dat USM enige tijd nodig heeft om zich over het – niet gespecificeerde – voorstel te beraden. De ontwikkelingen rondom de universiteit kwamen deze week in een stroomversnelling na een presentatie van het bestuur in het parlement.

Jaarstukken
Vice-voorzitter Wycliffe Smith legde daarin uit dat USM geen geld heeft om geverifieerde financiële jaarstukken te laten maken – een vereiste van de regering voor het ontvangen van extra subsidie of een financiële injectie.

Hoewel deze jaarstukken over een aantal jaren ontbreken, blijft de overheid toch maandelijks subsidie uitkeren aan USM. De universiteit heeft 250.000 gulden per maand nodig om te overleven.

Volgens het parlement is sluiting onacceptabel. Onderwijsminister Jacobs is het hier ook mee eens, maar ze blijft vasthouden aan de wettelijk voorgeschreven vereisten.

De universiteit is de enige mogelijkheid voor hoger onderwijs op het eiland. Foto: Hilbert Haar

Orkaan Irma
USM is zwaar getroffen door orkaan Irma. Van de 299 studenten zijn er nog maar 127 over en die zitten nu allemaal in programma’s van de UVI, de Universiteit van de Virgin Islands. Zonder de USM zal er geen lokale mogelijkheid zijn om af te studeren met een associates-, bachelor- of master-titel.

Het inkomen van USM is ook sterk gedaald – van rond de 2.2 miljoen dollar in 2016 naar bijna 875.000 dollar.