Foto: Redactie

ORANJESTAD – Aruba is opgeschrikt door de dood van de vijfjarige Rishandro Anastacia. Het jongetje is met grof geweld om het leven gebracht. Van zijn driejarige broertje Roshandrick Frans ontbreekt ieder spoor.

De moeder en de stiefvader van de jongens zijn gearresteerd en verschillende zoekacties worden op touw gezet in San Nicolas om de peuter te vinden. Ook de oma van moederskant is aangehouden.

Zwaar letsel
Afgelopen woensdag werd Rishandroh met zwaar letsel opgenomen in het Horacio Oduber Hospitaal. Hij kon nauwelijks ademhalen en artsen constateerden een hersenbloeding. Ook vonden zij gebroken ribben, ongenezen fracturen en tal van littekens. Letsels waar Rishandroh nooit eerder voor naar het ziekenhuis was gebracht.

De moeder zou tegen het ziekenhuispersoneel hebben gezegd dat het jongetje ongelukkig is gevallen in een speeltuin. De behandelende arts had echter genoeg aanwijzingen om te concluderen dat het hier om ernstige mishandeling ging en stelde de politie op de hoogte.

Rishandroh overleed vrijdag als gevolg van zijn letsel. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis bleek tevens dat hij stelselmatig marihuana toegediend zou hebben gekregen.

Driejarige vermist
Van de peuter Roshandrick met de roepnaam ‘Eugene’ ontbreekt ieder spoor. Zaterdagochtend besloot het kabinet om een nationale zoektocht in te stellen. Het Korps Politie heeft speciale toestemming gekregen om eenheden in te schakelen. Waarnemend premier Otmar Oduber zegt dat minister van Justitie Andin Bikker samen met de woordvoerder van de politie het zoekplan bekend zal maken zogauw het klaar is. “Als ik me niet vergis is de Mobiele Eenheid (ME) al ingeschakeld. Agenten die geen dienst hebben zijn opgeroepen en er wordt al gezocht op plekken waar een grotere kans is om het kind aan te treffen”, aldus Oduber.

Eerder kondigde de vice-premier via Facebook aan dat mogelijk de hulp van de in Savaneta gestationeerde Koninklijke Marine zal worden gevraagd. Ondertussen verzamelen zich ook burgers van over het hele eiland in de straten van San Nicolas om te zoeken naar Roshandrick.

Maatregelen
Voor Rishandroh wordt inmiddels een stille tocht gepland. De regering heeft aangekondigd dat aanstaande maandag een minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis van Rishandroh. Dinsdag wordt door de regering een commissie in het leven geroepen dat zich zal bezighouden met huiselijk geweld en diens verband met psychiatrische problemen. Ook zal worden gewerkt aan een nieuw protocol voor instanties om met dit soort gevallen om te gaan.