Foto: RCN

ORANJESTAD – Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella heeft op Sint-Eustatius het zonnepark in gebruik genomen dat tot na zonsondergang het hele eiland van elektriciteit kan voorzien.

Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit aan de eilandbewoners leverden, met bijna de helft worden verminderd.

Naast zonnepanelen bestaat het nabij de luchthaven gelegen zonnepark uit een innovatieve 5.9 megawatt batterij-opslag. Op zonnige dagen zorgt het park van negen uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds voor de gehele stroomproductie aan de ongeveer achttienhonderd huishoudens en bedrijven op het eiland.

Stroomvraag
Rond het middaguur wekt het park tot meer dan 200 procent van de stroomvraag op. Het geproduceerde overschot wordt in de batterijen opgeslagen en later op de dag aan het net geleverd. In de nacht nemen de dieselgeneratoren de elektriciteitsproductie over.

Het is de bedoeling dat het zonnepark op jaarbasis gaat voorzien in 46 procent van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Dankzij het zonnige klimaat kan deze installatie bijna twee keer zo veel stroom produceren als in Europees Nederland mogelijk zou zijn. Met een verwachte jaarproductie van 6.4 gigawatt is het Statiaanse zonnepark, na Sunport Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland.

Kosten
Al vanaf 2011 werd onderzocht hoe de kosten van energie op de openbare lichamen Sint-Eustatius en Saba konden worden beheerst. Daarbij werd allereerst gekeken naar het gebruik van windenergie, maar uit testgegevens bleek zonne-energie op korte termijn de meest efficiënte optie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft met een subsidie van ruim 14.1 miljoen dollar de aanleg van het zonnepark bekostigd.