Foto: NTR

SCHIPHOL – Al aan het begin van de strafzaak maandagochtend over de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez stond de identiteit van de twee verdachte agenten ter discussie. Maar de rechter geeft niet toe. De twee agenten blijven nu ook anoniem. Over hun veiligheid is nog ‘teveel onzekerheid’.

Na maanden uitstel werd maandagochtend de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Henriquez weer hervat. In totaal worden er tien dagen voor de zaak uitgetrokken.

De 42-jarige Arubaan overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had. Het OM besloot twee van de vijf agenten te vervolgen voor doodslag.

“Alleen de rechter en de officier van justitie krijgen de agenten te zien”

Advocaten Gerald Roethof en Richard Korver legden maandagochtend opnieuw de eis van de nabestaanden van Henriquez bij de rechter neer om de namen  van de twee agenten bekend te maken. Eerder dit jaar had de familie deze eis ook al bij de rechter ingediend. Toen tevergeefs en maandag dus ook. De rechter besloot na een schorsing van tien minuten dat de agenten anoniem blijven omdat ze volgens de officier van justitie ‘nog steeds gevaar lopen’.

Gemoederen nog niet bedaard
De dood van Henriquez leidde in 2015 tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt. Nu twee jaar later meent de officier van justitie dat ‘de gemoederen nog steeds niet zijn bedaard.’ Een demonstratie tegen politiegeweld eerder dit jaar zou daarvan het bewijs zijn.

In uniform in de rechtbank
De agenten, die in uniform in de rechtbank verschenen, staan nu alleen bekend met de namen DH01 en DH02. Tijdens de hele zitting zitten ze in een apart hok met een kamerscherm ervoor en worden hun stemmen vervormd. Alleen rechters en de officieren van justitie krijgen de twee te zien.

De strafeis tegen de agenten vindt naar verwachting op maandag 20 november plaats.