Foto: Pixabay

DEN HAAG – Van de 8.400 scholieren van Sint-Maarten, zijn er naar verwachting tussen de 450 en 600 jongeren in het buitenland na orkaan Irma gegaan. Dat blijkt uit schattingen van UNICEF van eind oktober, schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

“Een aantal daarvan volgt geen onderwijs op Sint-Maarten, omdat zij zich niet op Sint-Maarten bevinden”, aldus Knops. Op het eiland zijn drie scholen onbruikbaar na de orkaan. “De leerlingen zijn verhuisd naar een andere locatie.”

Kamerleden hebben dinsdag vragen gesteld over het onderwijs op Sint-Maarten na orkaan Irma. Het is niet zeker of de jongeren in het buitenland onderwijs genieten. UNICEF hoopt dat er snel meer duidelijkheid volgt.

Eindexamens in Nederland doen?
GroenLinks maakt zich zorgen over de omstandigheden op het eiland waarin kinderen eindexamens moeten doen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft dinsdag aan staatssecretaris Knops gevraagd of middelbare scholieren van Sint-Maarten desnoods hun eindexamens in Nederland zouden kunnen doen.

Volgens Knops is er ‘geen indicatie om aan te nemen dat de eindexamens niet op Sint-Maarten kunnen worden afgenomen’. “Sint-Maarten heeft prioriteit gegeven aan de examenklassen bij het opstarten van de scholen op 2 oktober 2017. De examenkandidaten gaan dus al weer ruim een maand naar school.”


Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)
en Antje Diertens (D66)

‘Rust om je voor te bereiden’ en ‘goed kunnen slapen’ is wat Van Tongeren nu net zo belangrijk. “Ik weet nog dat ik zelf eindexamen deed en ook dat mijn zoon dat deed. Het is heel ingewikkeld om je eindexamen te halen als de situatie om jou heen echt heel slecht is”, aldus Van Tongeren.

Hoeveel van eindexamenkandidaten uit Sint-Maarten zich na de orkaan zich in Nederland bevinden, wordt niet bekendgemaakt in de schriftelijke antwoorden van de staatssecretaris.