Foto: Raymisambo.nl

AMSTERDAM – In Amerika gebeurt het al jaren, maar in Nederland is het vanavond voor het eerst: een award speciaal voor zwarte acteurs.

De ‘DBUFF Otto Sterman Oeuvre Award’ is een initiatief van de op Curaçao geboren acteur en regisseur Raymi Sambo (46) en de organisatie van Da Bounce Urban Film Festival. “Een award geboren uit noodzaak”, zo noemt Sambo de onderscheiding voor Nederlandse zwarte acteurs.

Omgekeerd racisme?
In zijn directe omgeving kreeg Sambo veel positieve reacties, maar op social media waren de reacties minder positief. ‘Vermakelijk’ vindt Sambo. “Zo schreef iemand: stel je voor dat we zo’n award alleen aan witte acteurs zouden geven, dan staat Nederland op z’n kop.”

Foto: Twitter

“Ik vind dat vermakelijk want wat nu gaande is, is juist racistisch, dat zwarte acteurs in Nederland amper hoofdrollen krijgen en zelden in de spotlight worden gezet.” Zelf kan Sambo uit een veelvoud van racistische aanvaringen in de Nederlandse film- en theaterwereld putten.

“Ik mocht niet op auditie komen omdat ik niet zwart genoeg klonk”

“Ik mocht niet op auditie komen voor de Nederlandse film Monte Carlo, omdat ik niet zwart genoeg klonk. De stereotypering was shocking.” Ondanks de negatieve achtergrond waartegen de ‘DBUFF Otto Sterman Oeuvre Award’ is geboren, ziet Sambo de toekomst positief tegemoet. “Ik zie dat de nieuwe generatie zwarte acteurs het al beter heeft dan mijn generatie en de generatie voor mij.”

Meer hoofdrollen
“Ik pleit voor meer hoofdrollen. Zo zag ik in de serie ‘Meisjes van Plezier’ geen enkele zwarte actrice in de hoofdrol”, vertelt Sambo. “In één aflevering hebben we een donkere dame’, antwoordde het castingbureau. Maar ik zeg dan: ‘één zwaluw maakt nog geen zomer. Het is nog niet genoeg.”

Wie de eerste ‘DBUFF Otto Sterman Oeuvre Award’ vanavond tijdens de opening van Da Bounce Urban Film Festival in Amsterdam krijgt, kan Sambo nog niet zeggen. “Ik kan alleen onthullen dat het de oudste zwarte acteur is die Nederland heeft. Een man.”