Foto: NTR Caribisch Netwerk

HILVERSUM – Nederlandse gemeenten moeten Sint-Maartenaren die naar Nederland zijn gevlucht inschrijven als ze daarom vragen. Dat hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dinsdag afgesproken.

Een groep Sint-Maartenaren trok recent aan de bel omdat gemeente Haarlem hen weigerde in te schrijven. De groep met vijf kinderen was door orkaan Irma alles kwijt geraakt op het eiland. In Nederland hoopten ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zonder inschrijving is dat onmogelijk.

Algemene richtlijn
“Verschillende gemeenten klopten bij ons aan omdat ze wilden weten hoe ze met dit ‘probleem’ om moeten gaan”, vertelt een woordvoerder van VNG. “Om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag, zijn wij in gesprek gegaan met BZK en daar is een algemene richtlijn uitgekomen.”

Volgens die algemene richtlijn moeten Nederlandse gemeenten een intake-procedure volgen en Sint-Maartenaren inschrijven als die daarom vragen.

“De Sint-Maartenaren moeten net zo worden behandeld als iemand die uit een andere gemeente komt en zich wil inschrijven.”


Onder normale omstandigheden is het zo dat je een bewijs van uitschrijving moet hebben om je bij een andere gemeente in te kunnen schrijven. “Die eis kan in deze situatie logischerwijs niet aan de Sint-Maartenaren worden gesteld”, reageert VNG. “Daar moeten gemeenten ook rekening mee houden.”

Matig enthousiast
De groep Sint-Maartenaren die in Haarlem zit reageert gematigd enthousiast op dit nieuws. “Ze zijn enthousiast, maar geloven het pas als ze het zien”, vertelt advocaat Leandro Thomas.

De advocaat verwacht één deze dagen een brief van VNG met de richtlijn zwart op wit en een lijst met gemeenten die bereid zijn zich aan de richtlijn te houden.


Gestrande Sint-Maartenaren bij het asielzoekerscentrum in Haarlem – Door Natasja Gibbs

Bereidheid gemeenten
De gesprekken met de Sint-Maartenaren zijn erop gericht dat hun toekomst op Sint-Maarten ligt, is de gedachte op het ministerie. Of alle gemeenten de richtlijn van VNG en BZK op gaan volgen is nog maar de vraag. De gemeente Haarlem was nog onbereikbaar voor commentaar.

Een aantal gemeenten heeft wel al aangegeven bereid te zijn om de richtlijn te volgen. “Rotterdam is een van die gemeenten”, bevestigen zowel VNG als advocaat Thomas. Ook van de gemeente Waalwijk is bekend dat die zonder problemen Sint-Maartenaren inschrijft.