Foto: Anneke Polak

ORANJESTAD – De dreigementen van de Statiaanse politicus Clyde van Putten (PLP) oogsten ook kritiek op zijn eigen eiland, Sint-Eustatius, en andere eilanden in het Nederlands Koninkrijk. Een 18-jarige scholiere van het eiland is zelfs een petitie tegen de politicus gestart.

Van Putten zei vorige week tijdens een conferentie van onafhankelijkheidsbeweging KFO dat ‘ze’ de militairen op Sint-Eustatius ‘zullen vermoorden en verbranden in de straten van Sint-Eustatius’ als zij voet op Statiaanse bodem zouden zetten. De Nederlandse staat liet direct weten aangifte te doen.

De Statiaanse oppositiepartij DP (Democratische Partij) heeft een spoeddebat in de Eilandsraad aangevraagd, en coalitiegenoot Reuben Merkman zegt te hopen dat Van Putten zijn excuses zal aanbieden.

Schadelijk en pijnlijk
De 18-jarige Lenaria Brown zegt dat de gewelddadige uitspraken ‘haar pijn hebben gedaan’. “Ik heb persoonlijk gezien hoe hard deze militairen voor, tijdens en na de orkanen op het eiland gewerkt hebben.” Om die reden zegt ze een petitie te zijn gestart.

Lenaria Brown met petitie – Foto: NTR Caribisch Netwerk

“Het doet mij pijn, omdat zij alleen maar hun werk hebben gedaan om ons te beschermen en te helpen. Het doet mij pijn, omdat de wereld Statianen nu mogelijk ziet als een gewelddadig volk. Het doet mij pijn om de schade die dit mogelijk heeft aangericht.”

Niet politiek ingegeven
De middelbare scholiere benadrukt dat ze geen politiek doel met haar petitie dient. “Ik geloof gewoon dat de meerderheid van de Statianen Van Puttens standpunt niet deelt.”

De petitie is inmiddels door ruim 150 mensen ondertekend. Een groot deel van de handtekeningen komt ook van Bonaire en Sint-Maarten. De gezaghebber van Sint-Eustatius, Julian Woodley, heeft toegezegd de petitie en de handtekening in ontvangst te zullen nemen en door te geven aan de Nederlandse regering en defensie.

Een aantal reacties van petitie-ondertekenaars – Afbeelding: ipetitions.com