Foto: John Samson

DEN HAAG – De Nederlandse staat gaat aangifte doen tegen het Statiaanse eilandraadslid Clyde van Putten, zegt demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Van Putten heeft tijdens een conferentie gezegd Nederlandse militairen te zullen vermoorden en verbranden in de straten van SintEustatius’. 


Demissionair minister Plasterk over de uitspraken van
politicus Clyde van Putten (PLP) van Sint-Eustatius

“Er wordt aangifte gedaan, want dit kan totaal niet”, reageert Plasterk geïrriteerd na afloop van de ministerraad. De bewindsman zegt ‘geen zaken meer te doen met die man’. “Er is maar één die daar zaken mee moet doen: dat is het Openbaar Ministerie en de politie, wat mij betreft.”

Een verzonnen verhaal?
De politicus uit Sint-Eustatius verklaarde publiekelijk, tijdens een conferentie van onafhankelijkheidsbeweging KFO, dat hij de dreiging over het ‘vermoorden en verbranden’ van Nederlandse militairen persoonlijk tegen minister Plasterk zou hebben geuit met ‘een wijzende vinger voor de neus van de minister’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontkent dat dat is gebeurd.

Orkaan Irma
De uitspraken van Clyde van Putten (PLP) over de Nederlandse militairen komen hard aan in Den Haag. ‘Onvergeeflijk’, stelt Plasterk. Vooral na de hulp van Nederlandse militairen op het eiland na orkaan Irma. “Er wordt opgeroepen voor geweld tegen Nederlandse mariniers die daar nota bene de afgelopen weken hebben bijgesprongen met het repareren van schade en andere dingen”, aldus Plasterk. “Ik ga niet eens zeggen wat ik ervan vind.”

Ook Tweede Kamerleden reageren verbaasd over de video. De SP heeft schriftelijke Kamervragen gesteld.