Foto: John Samson

ORANJESTAD – Politicus Clyde van Putten heeft aan de inwoners van Sint-Eustatius excuses geboden voor zijn uitspraak over militairen ‘doden en verbranden’. Hij zegt daar de ‘volledige verantwoordelijkheid’ voor te zullen nemen als hij voor de rechter moet verschijnen.

In zijn strijd voor meer autonomie voor de Caribische gemeente, zei het eilandraadslid vorige week Nederlandse militairen te zullen ‘doden en verbranden in de straten van Sint-Eustatius’, mocht minister Ronald Plasterk troepen sturen naar het eiland.

“Ik denk dat het statement dat ik maakte over ‘doden en verbranden’, nodeloos en verwerpelijk is. Ik denk dat het een statement is waar ik mezelf van moet distantiëren”, verklaarde Van Putten dinsdag op de lokale radio. Hij zegt de verklaring ‘ten zeerste te betreuren’. “Daarvoor bied ik mijn nederige excuses aan.”

Niet opstappen
De politicus zegt in zijn verklaring ‘te blijven vechten voor meer autonomie’ voor de Caribische gemeente. Van Putten denkt daarom niet aan opstappen, in tegenstelling tot de verschillende oproepen op sociale media.

Address By Councilman Mr. C Van Putten

Geplaatst door PJB50 Radio Statia op dinsdag 17 oktober 2017

Openbaar Ministerie begonnen met vooronderzoek
Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de uitspraken ‘onacceptabel’ en ‘onverklaarbaar’ richting de Nederlandse militairen. Hij heeft vrijdag aangifte tegen Van Putten gedaan, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad.

Het OM houdt nu vooronderzoek ‘om alles goed op papier te krijgen’, waarna er bepaald zal worden of er een strafrechtelijke vervolging van de politicus uit Sint-Eustatius komt, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos.

Van Putten heeft de uitspraken op het autonome eiland Curaçao gedaan tijdens een conferentie over autonomie en onafhankelijkheid. Mocht het tot een strafrechtelijke vervolging uitlopen, dan zal de procureur-generaal in Willemstad zich over de vraag moeten buigen welk Openbaar Ministerie (Curaçao of de BES-eilanden) de vervolging moet gaan doen. In de praktijk betekent dat of het door de landsrecherche van Curaçao gedaan wordt of door de Rijksrecherche.

‘Uit de context gehaald’
Volgens de PLP-voorman werden zijn uitspraken ‘uit de context’ gehaald door een videofragment waarin hij de beruchte uitspraken doet over militairen ‘doden en verbranden’. Hij geeft de schuld aan mensen met een ‘politieke agenda’ en ‘kwade bedoelingen’ om hem in een ‘slecht daglicht’ neer te zetten. Van Putten zegt dat het niet zijn bedoeling was ‘om geweld en haat aan te wakkeren, zoals nu wordt geïnsinueerd’.