Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De partijleiders van de Arubaanse politieke partijen POR en RED ondertekenden vanmiddag samen met MEP-leider en formateur Evelyn Wever-Croes een formatie-akkoord.

De MEP haalde bij de verkiezingen op 22 september negen zetels binnen. Geen absolute meerderheid, waardoor Aruba na zestien jaar een coalitie krijgt.

De ondertekening vond plaats in bijzijn van partijaanhangers van alledrie de beoogde coalitiepartners aan de voet van de cultureel-historische rotsformatie ‘Ayo’.

In het formatie-akkoord staat dat de drie partijen in de regering samen zullen staan voor integriteit en goed bestuur, gezonde openbare financiën en aandacht voor onder meer veiligheid, sociale voorzieningen, zorg, huisvesting en het milieu.

POR-leider Otmar Oduber (l), formateur Evelyn Wever-Croes (m) en RED-leider Ricardo Croes (r). Foto: Ariën Rasmijn

De volgende stap is om tot een regeerprogramma te komen waarin alledrie de coalitiepartners zich kunnen vinden. Daarna wordt over de te verdelen portefeuilles onderhandeld.

Streven
Op 27 oktober wordt het nieuwe parlement van Aruba beëdigd. Formateur Wever-Croes zegt dat de onderhandelingen tot nu toe voorspoedig verlopen en dat het streven blijft om voor die datum het nieuwe kabinet te presenteren.