Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De Raad van Toezicht van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao heeft een aanwijzing gekregen van de Gezondheidsinspectie. “We zijn al bijna twee jaar bezig met het Sehos bewegen de zaken op orde te krijgen, dus de aanwijzing is nodig”, stelt gezondheidsinspecteur Gersji Rodrigues Pereira.

De inspectie vindt dat het ‘vereiste inzicht en de benodigde deskundigheid’ in de top van het Sehos ontbreekt. Met de aanwijzing aan de Raad van Toezicht heeft de inspectie de opdracht gegeven om een ervaren ziekenhuisbestuurder aan te stellen, om de ‘patiëntenzorg te herstellen’.

Elisa Koek in gesprek met Gersji Rodrigues Pereira

Volgens directeur van het Sehos, Franke Scheper, zit het ziekenhuis middenin de overgangsfase van het oude ziekenhuis naar een nieuw ziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis wordt naast het oude pand gebouwd. “De situatie is uniek en komt eigenlijk nergens ooit voor: een nieuw gebouw, alles wordt geautomatiseerd en daar komen ontzettend veel processen bij kijken. We roeien met de riemen die we hebben.”

Achterstand
Die riemen zijn beperkt volgens het bestuur. Financieel is de situatie al een tijd zorgelijk. Meer fondsen zijn moeilijk te werven, omdat het Sehos niet goed kan aantonen hoe nijpend de financiële situatie is: het jaarverslag van 2015 is net pas gepubliceerd. “Dit is een erfenis van het vorige bestuur. We werken hard met het wegwerken van de achterstand, maar tot die tijd kunnen we geen cijfers overleggen en dat vermoeilijkt de situatie”, zegt Scheper.

Prioriteiten stellen
Scheper benadrukt dat de druk hoog is in het ziekenhuis. “In de meeste landen wordt de capaciteit verdeeld. Wanneer het erg druk is, worden patiënten doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Dat is bij ons niet mogelijk. Wij moeten soms prioriteiten stellen als er een ernstig auto-ongeluk is gebeurd bijvoorbeeld.”

Toch is een gezonde situatie wel haalbaar volgens Scheper: “We moeten overleggen met de betrokken instanties en er moeten dingen veranderen en modellen worden aangepast. Hierover zijn we druk in overleg.”