Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – ‘Het verzet van de Curaçaoënaar’ is het thema van het tweede congres van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO, Een Sterk en Autonoom Curaçao) dat deze week werd gehouden in het WTC op Curaçao. KFO staat voor de afschaffing van de Consensusrijkswetten, en met de steun van meer dan elf duizend handtekeningen is er al een wetsvoorstel ingediend bij het lokale parlement.

De vier Rijkswetten gaan over het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie, de Politie en de Raad voor de Rechtshandhaving. De Rijkswetten kwamen in 2010 tot stand toen het land Nederlandse Antillen ophield te bestaan en de nieuwe landen Curaçao, Sint-Maarten en de ‘openbare lichamen’ Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden gevormd.

Tekst gaat verder na de video


Door José Manuel Dias

Volgens de KFO ondermijnen de Consensuswetten op het financiële en justitiële gebied de emancipatie van de eilandbewoners. “De macht is in handen geplaatst van een Commissie financieel toezicht (Cft) en een Procureur Generaal, en geen van beide heeft een democratische legitimering.”

Referendum
“We willen laten zien dat de Consensuswetten en andere wetten die na 10-10-’10 (datum ontmanteling van de Nederlandse Antillen) zijn ingevoerd niet goed zijn voor de eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden”, zegt Eldon Sulvaran, voorzitter van de KFO. In hun wetsvoorstel pleit de KFO om het volk te laten beslissen over de Consensuswetten via een referendum.

Naast Eldon Sulvaran en Merril Sulvaran van Curaçao waren ook de sprekers Serrio James Finies en Eugène Abdul van Bonaire en Clyde van Putten van Sint-Eustatius op het congres aanwezig.

‘Nederland ontmaskeren’
Serrio James Finies is de motor achter de beweging ‘Nos Ke Boneiru Bèk’ (wij willen Bonaire terug). De titel van zijn betoog was: ‘Een natie kermt en strijdt om vrijheid tegen de meest wrede kolonisator ter wereld’. Finies gelooft niet meer in een referendum en kiest nu voor de gang naar de Verenigde Naties.

Het is voor de tweede keer dat KFO een congres houdt

“Nederland respecteert geen referendums en we gaan Nederland internationaal ontmaskeren voor de hoeveelheid schendingen van onze democratie en internationale wetten”, zegt Finies. Volgens hem zal Nederland onder andere ‘ontmaskerd worden’ bij het Comité Dekolonisatie van de Verenigde Naties en ook op internationale forums zoals de Permanente Conferentie van Politieke Partijen van Latijns-Amerika en de Cariben (COPPPAL).

Ongelijkheid bestrijden
Clyde van Putten richtte zich tijdens zijn betoog ‘onze strijd om een autonoom land te worden in het Koninkrijk der Nederlanden’. Van Putten stelde in zijn hoedanigheid als leider van het eilandsbestuur van Sint-Eustatius voor dat de eilanden een blok vormen, om internationaal de ‘ongelijkheid in het Koninkrijk der Nederlanden te bestrijden’. “Het Curaçaose volk moet van zijn bestuurders eisen dat zij een sterke positie innemen tegenover Nederland”, zegt Van Putten. Sint-Eustatius probeert van de status bijzondere gemeente van Nederland te gaan naar een autonome status.