Foto: John Samson

DEN HAAG – De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben vrijdag onderhandeld over het beleid voor de Caribische rijksdelen. “We hebben een paar mooie paragrafen opgeschreven”, verklaarde Alexander Pechtold (D66). 

Na ruim 200 dagen onderhandelen is het regeerakkoord bijna klaar. Het regent op het Binnenhof, maar aan de formatietafel is het zonnig, volgens Pechtold. “Toevallig kwamen we daar net langs het Caribische deel.”

Over een paar onderwerpen wordt er – traditiegetrouw – uit de formatiekamer gelekt, maar tot nu toe is er geen één woord gerept over de Caribische delen. Pechtold wil niet in details gaan, maar zegt dat die snel zullen volgen. “Misschien in de Cariben altijd een paar uur eerder. Alles lekt in Nederland, behalve dat deel”, grapt de D66-voorman.

Orkaan Irma
Demissionair premier Mark Rutte zit volgende week met de vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten in een Rijksministerraad. De bedoeling is om knopen door te hakken over het hulpfonds voor Sint-Maarten.

In de Haagse wandelgangen wordt er gezegd dat het regeerakkoord begin volgende week bekendgemaakt zal worden. Als de formatie rond is, kan eind oktober het nieuwe kabinet-Rutte III gaan zitten.

Wie volgt Plasterk op?

De PvdA doet niet mee met de formatie en demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) komt niet meer terug. Degene die Plasterk straks opvolgt, zal met twee crisissituaties in de Cariben te maken krijgen: de wederopbouw van Sint-Maarten en de crisis in Venezuela die ook de ABC-eilanden treft.

Heeft Alexander Pechtold interesse in zo’n ministerspost? Die vraagt ontwijkt hij keer op keer. Pechtold, die namens D66 onderhandelt, heeft ruim een jaar (Balkenende II, 2005-2006) als minister voor Koninkrijksrelaties met de eilanden te maken gehad. “Ik weet er veel van en ik probeer er ook voor te zorgen dat een volgend kabinet mooie en heldere dingen afspreekt.”

Alexander Pechtold (D66) over de formatie van Rutte III – foto: John Samson