Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De partijen MEP, POR en RED lijken langzaamaan met elkaar te gaan in gesprek voor het vormen van een nieuw kabinet op Aruba.

Met name de eerste twee partijen zien raakvlakken in elkaars partijprogramma. Grootste partij AVP zegt nu de weg voor hen vrij te willen laten. De partijleiders van de vier partijen die tijdens de verkiezingen van afgelopen vrijdag zetels hebben behaald, waren gisteren voor hun eerste consultatiegesprek bij gouverneur Alfonso Boekhoudt.

Geen haast
MEP-leider Evelyn Wever-Croes zegt dat zij geen haast heeft met het vormen van een nieuw kabinet. “We willen niet snel een akkoord sluiten en onderweg opeens een situatie tegenkomen waar van tevoren geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Dat is juist wat je als coalitie wilt vermijden.”

Wever-Croes wijst op overeenkomsten tussen het eigen partijprogramma en met die van POR en RED. “Komt er geen regeerakkoord dan heeft MEP geen moeite met een gang naar de oppositiebanken”, aldus de MEP-leider.

Stabiliteit
Net als Wever-Croes dringt POR-leider Otmar Oduber aan op stabiliteit “Het heeft geen zin om een regering te vormen die niet de komende vier jaar gaat zitten en waarin er geheime agenda’s zijn om de ander te laten struikelen.” Oduber zegt in ieder geval voorstander te zijn van een kabinet met zeven ministers, wat een harde voorwaarde is van MEP voor het vormen van een nieuwe regering. Ook zegt hij bereid te zijn om de tafel te zitten met RED, al noemt hij als fundamenteel struikelpunt RED’s wens voor legalisatie van cannabis voor recreatief gebruik.

RED-leider Ricardo Croes zegt geen probleem te hebben met het laten vallen van cannabis voor recreatief gebruik, zolang medicinaal gebruik – een punt waar alle drie de partijen het over eens zouden zijn – wel op tafel blijft.

AVP-leider Mike Eman gaf na zijn bezoek aan gouverneur Boekhoudt aan dat zijn partij MEP en POR de ruimte geeft om een coalitie te vormen. In de tussentijd gaat Eman zich concentreren op het verjongen van de partij, het maken van nieuwe plannen en het vinden van zijn opvolger. De demissionaire premier keert zelf niet terug als Statenlid.

Stembusakkoord
Eman vermoedt dat MEP en POR een stembusakkoord hebben gesloten lang voor afgelopen vrijdag. “Wie weet is de formatie al veel verder dan we denken.” Zowel MEP-leider Evelyn Wever-Croes als POR-leider Otmar Oduber verklaren dat dit niet waar is.

Vandaag en morgen spreekt gouverneur Boekhoudt met de andere partijen die hebben deelgenomen aan de verkiezingen en onder meer oud-gouverneur Fredis Refunjol. Op 27 oktober zit het nieuwe parlement. Deze kan beslissen of het demissionaire kabinet kan blijven zitten of een zakenkabinet aanwijzen tot de nieuwe regering is geïnstalleerd.