Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Aruba heeft vandaag voor haar nieuwe parlement gestemd. De stembureaus zijn om 19.00 uur gesloten en men maakt zich op om te gaan tellen. In de loop van de dag sprak Caribisch Netwerk met partijleiders van AVP, MEP, POR en RED om de verwachtingen te peilen.

Een reportage van Ariën Rasmijn

Otmar Oduber van de nieuwe partij POR was al vroeg met zijn gevolg naar Colegio San Hose in Sta. Cruz om te gaan stemmen. Hij zegt op zijn minst drie zetels te gaan halen, maar hoopt op maar liefst vijf.

‘Nieuwe adem’
Niet veel later was Ricardo Croes, samen met zijn collega-kandidaten op de kieslijst van de kleine partij RED – die volgens peilingen een mogelijke kanshebber is op een zetel – aangekomen bij het buurtcentrum van Tanki Leendert. Gehuld in een Arubaanse vlag verklaarde Croes dat het Arubaanse volk genoeg heeft gehad van zestien jaar AVP en MEP, en dat hij hoopt dat gestemd wordt voor nieuwe partijen: ‘een nieuwe adem’.

Evelyn Wever-Croes van MEP zegt een succesvolle campagne achter de rug te hebben gehad. Vandaag ging volgens haar vooral om het controleren van het stemproces op mogelijke fraude door de zogenaamde checkers, mensen die de partij naar elk stembureau stuurt om aan de hand van het kiesregister te controlleren wie allemaal komt stemmen.

Rekenen op de overwinning
Wever-Croes zegt dat de verwachtingen tussen de negen en dertien zetels liggen, maar dat de MEP sowieso de grootste partij wordt. Het liefst regeert ze alleen. Mike Eman van AVP zegt een overweldigende overwinning te verwachten, aangezien het volk naar zijn zeggen het beleid van de afgelopen acht jaar van de AVP massaal steunt en niet terug wil naar een regering onder MEP.