Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Aruba maakt zich op om vrijdag naar de stembus te gaan. Dit jaar lijkt anders te worden dan voorgaande verkiezingen. Een groot deel van de stemmers heeft nog geen besluit genomen.

Een door het lokale bedrijfsleven gehouden enquête, die overigens niet wordt gepubliceerd, concludeert dat ongeveer 18 procent van de stemmers nog niet weet op wie zij gaan stemmen. De keus is dit jaar ook een stuk gevarieerder, met een totaal van acht partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Minder partijvlaggen in het Arubaanse straatbeeld en minder auto’s die beplakt zijn met partijstickers. De afgelopen campagneperiode bleek met de dagelijkse barrage aan persoonlijke aanvallen en kleine rellen, nog negatiever getint dan ooit in de toch al sterk gepolariseerde politieke cultuur op het eiland. Burgers lijken door hun huis of auto niet te versieren confrontaties en intimidatie te willen vermijden.

AVP
De regeringspartij AVP onder leiding van premier Mike Eman, heeft zich in haar campagne met name gericht op het voortborduren op het beleid van de afgelopen vier jaar. Dat is vooral gericht op economie, infrastructuur en duurzaamheid. Niet meer aan boord zijn Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar, die eerder haar vertrek uit de politiek had aangekondigd. AVP mist ook Otmar Oduber die uit de regering en AVP is gestapt en de nieuwe partij POR heeft opgericht.

De partij van Eman zag ook Marisol Lopez-Tromp vertrekken, die zich na een handgemeen met fractie-collega Chris Dammers zich bij POR had gevoegd. In augustus kreeg de AVP te maken met een schandaal: minister Paul Croes Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd werd aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie. Eman liet kort daarop weten dat Croes aanblijft als minister. Hij staat niet op de kieslijst voor de verkiezingen van vrijdag.

De partij werd in het afgelopen jaar bovendien geplaagd door een hardnekkige schandaal rond de uitgifte van erfpachtterreinen aan een aan de partijtop gelieerde familie. Desondanks wil de AVP de eerste partij worden die drie termijnen achter elkaar regeert op Aruba.

MEP
Het enige wat oppositie-partij MEP, inmiddels acht jaar onder leiding van Evelyn Wever-Croes, gemeen heeft met AVP is dat ook zij het liefst met minimaal elf van de 21 beschikbare zetels alleen in de volgende regering komt te zitten. MEP richt zich in haar campagne onder meer op de corruptieschandalen van de huidige regering en op haar belofte om de criminaliteit op het eiland te verlagen.

De derde grote speler in de verkiezingscampagne, en volgens enquêteurs ook de gedoodverfde coalitiepartner van zij het AVP of MEP, is het ‘politieke platform’ POR, van voormalig Toerisme-minister Otmar Oduber, samen met de PDR-leider Andin Bikker. De partij heeft zich proberen te onderscheiden door een programma samen te stellen op basis van gesprekken met sociale partners. Zo wil POR onder meer de zorg zoveel mogelijk privatiseren.

Kleine partijen
Resteren verder de kleine partijen RED, RAIZ, CURPA, MAS en de lijstcombinatie UPP/PPA. Daarvan lijken RED en RAIZ de meeste kans te maken op het bemachtigen van een zetel.