Foto: Jean Mentens

HATO – Tafereel in de aankomsthal van de luchthaven Hato op Curaçao: dikke tranen van blijdschap rollen over het gezicht van Nurette Vonsee. Ze omhelst haar collega’s die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten.

Vandaag kwamen de eerste burgers aan op Hato en Nurette wist al van een appje op haar telefoon dat drie Bonairianen, medewerkers van Banco di Caribe, met de eerste vlucht het rampgebied konden verlaten.


Nurette Vonsee: “Wij zijn heel blij dat onze mensen terug zijn. Het gaat om drie collega’s van ons. We weten nu dat ze oké zijn en ze zijn blij dat ze naar huis kunnen.”

Evacuatie
Vandaag komen vier of vijf militaire vluchten uit Sint-Maarten aan op Curaçao, het staat nog niet helemaal vast. Ze worden uitgevoerd met Dash 8 vliegtuigen van de Kustwacht of met Hercules toestellen van het leger. Ze brengen een gemengde groep passagiers mee, veelal gestrande toeristen, maar mondjesmaat ook mensen van Curaçao en Bonaire die werk hadden op Sint-Maarten, maar daar nu niks meer kunnen doen.

Al eerder zijn er al militairen, overheidspersoneel en mensen die gewond zijn geraakt in het geweld van orkaan Irma, overgebracht naar Curaçao.

In totaal worden er zondag zowat 120 mensen verwacht op Curaçao, maar het kunnen er meer of minder worden. Niemand weet hoeveel evacuees er precies zullen aankomen en ook niet wie dat zijn. Door de gestoorde communicatie met het rampgebied kunnen mensen hun komst niet aankondigen.

Onzeker
Muriëlle Rosa zat al in de aankomsthal te wachten toen die nog helemaal leeg was. Ze maakt zich grote zorgen om haar zoon Achilles van vijftien: “Ik heb al sedert afgelopen woensdag niets meer van hem gehoord. Hij is bij zijn vader, die werkt op Sint-Maarten voor de Nederlandse overheid.” Ze is onrustig en zit op haar lip te bijten. “Ik verwacht dat ze samen op een van de eerste vluchten zitten”, zegt ze, maar ze heeft daarvan bevestiging noch ontkenning.

Eigenlijk is het alleen maar de hoop dat jonge kinderen en overheidspersoneel voorrang krijgen, wat haar naar Hato heeft gelokt. Er is niemand die iets van uitleg aan de wachtende burgers geeft. Muriëlle moet nu al voor de tweede keer van omstaanders horen dat de militaire vluchten serieuze vertraging hebben.

Toeristen geëvacueerd uit St. Maarten komen aan op Curaçao. Foto Jean Mentens

Toeristen
De Nederlandse toeristen die zijn geëvacueerd en eindelijk naar buiten komen lopen recht in de armen van de journalisten van Hart van Nederland, EenVandaag en het NOS-journaal, nog voor ze de balie van TUI hebben bereikt. TUI vangt haar reizigers op in een hotel en bekijkt op welke vlucht ze later deze week naar Nederland kunnen vertrekken.


Door Jean Mentens

Bij de deur van de uitgang op Hato houden twee jongens van de Curaçaose Militie in camouflagepak een bordje omhoog met daarop ‘Defensie IRMA’: “We staan te wachten op 44 mariniers die op de KLM-vlucht zitten en deze dagen in het rampgebied ingezet zullen worden”. Koning Willem-Alexander en minister Plasterk zitten ook op die vlucht: “maar die komen niet met de andere passagiers mee naar buiten”. Ze lachen.