Foto: Defensie

DEN HAAG – Het ‘lijkt erop’ dat er op Saba en Sint-Eustatius geen doden zijn gevallen, maar dat valt nog niet met zekerheid te stellen. Over Sint-Maarten is er nog onduidelijkheid over slachtoffers. Dat zei demissionair premier Mark Rutte donderdag tijdens een persconferentie.

Marineschip gearriveerd
Marineschip Zr. Ms. Zeeland is vanuit Curaçao inmiddels gearriveerd bij Sint-Maarten, maar kan nog niet aanmeren omdat de haven nog ontoegankelijk is. De mariniers zijn nu met kleine snelboten aan het verkennen waar en wanneer ze wel aan land kunnen, zegt een bron aan boord. Ook de luchthaven van Sint-Maarten is ontoegankelijk, meldt minister Plasterk.

Beperkte communicatie Sint-Maarten
Het Nederlandse kabinet maakt zich het meeste zorgen over Sint-Maarten, waarover er ‘zeer verontrustende berichten’ binnenkomen, zegt premier Rutte. De communicatie verloopt nu via satellietverbinding met mariniers op de eilanden.

Geen elektriciteit, stromend water, benzine
Op Sint-Maarten is er geen elektriciteit, stromend water of benzine. Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is de prioriteit om zo’n 40.000 inwoners de komende dagen van voedsel en water te voorzien.

‘Plunderingen’
Nederlandse militairen helpen nu het openbare leven op gang te brengen. Defensie is ook bezig met het in kaart brengen van de enorme materiële schade en de lokale autoriteiten helpen met orde te handhaven. Via het Rode Kruis en sociale media komen er meldingen binnen van ‘plunderingen’ bij ingestorte huizen en winkels.

Extra marineschip en vrachtvliegtuig
Later op donderdag arriveert marineschip Zr. Ms. Pelikaan met hulpgoederen, vrachtwagens, waterwagens, een militaire ambulance, bulldozer, een heftruck en patrouillewagens. Het is de bedoeling dat vrijdag het eerste vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint-Maarten vertrekt.

Premier Rutte: doneer aan giro 5125
Rutte deed donderdag een oproep aan alle Nederlanders om geld te doneren via gironummer 5125. “Zoals bekend heeft het Rode Kruis het gironummer geopend om slachtoffers van de orkaan te steunen. En ik roep dan ook iedereen op om onze medebewoners van het koninkrijk aan de andere kan van de oceaan bij te staan.”


De eerste luchtbeelden vanuit een helikopter van Defensie


Reactie Konings
huis
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven betuigd. “De inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u.”