Foto: NTR

HILVERSUM – Familieleden in Nederland en in de Verenigde Staten wachten al sinds vannacht wanhopig tot de eerste tekenen van leven uit Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De telefoonverbinding op de eilanden ligt plat. 

Groningen
In Groningen zit Nataly (26), een student uit Saba, wanhopig te wachten tot de telefoonverbinding daar weer werkt. Ze vreest dat haar opa, die in de negentig is, besloot om naar zijn houten huis terug te gaan. Vlak voor de orkaan was het laatste moment dat zij iets had vernomen van de situatie op haar eiland.

Nataly deed vandaag toch een poging om naar de colleges te gaan, “ik kan me amper concentreren vandaag. Ik huil eigenlijk bijna nooit. Maar na zoveel stilte weet je niet wat er nog bestaat.” Saba kwam al bij de eerste vlagen van orkaan Irma zonder stroom te zitten.

Amsterdam
Mel (28) komt uit Sint-Maarten en woont in Amsterdam. “Het is de ergste nacht in mijn leven. De stilte die ik hoor als ik mijn moeder probeer te bellen is onverdraaglijk.” Sinds vannacht heeft hij geen contact meer met zijn familie gehad. Hij is uiteindelijk op de bank in slaap gevallen, omdat hij zijn vriendin ‘niet lastig wil vallen’ met zijn zorgen en verdriet.


New Orleans
Patrick (38) heeft familie op Sint-Maarten en woont zelf 2 jaar in New Orleans, Verenigde Staten. Hij zit sinds dinsdag non-stop achter zijn laptop op de bank. Hij probeert familie en vrienden te bereiken, terwijl hij ‘angstaanjagende’ foto’s ziet op Facebook.

Patrick is samen met zijn vrienden bezig om een netwerk op te zetten in Sint-Maarten en de andere eilanden om families weer met elkaar in contact te brengen. “Er zijn veel mensen die oproepen doen op sociale media.”