Foto: Elisa Koek

ORANJESTAD – Planken voor de ramen en toko’s die nog snel worden leeggekocht: op Sint-Eustatius zit de schrik er goed in. “Het dringt nu door dat het menens is”, vertelt Walter Hellebrand van Monuments Foundation. “De schade kan groot zijn, onze elektriciteitspalen staan bijvoorbeeld bovengronds.” 

Walter Hellebrand in gesprek met Elisa Koek

Orkaan Irma komt naar verwachting morgenochtend aan bij de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Er worden nu windsnelheden gemeten van tegen de 300 kilometer per uur. Veel huizen zijn volgens Hellebrand wel ‘hurricane proof’. “Na orkaan Luis in 1995 zijn er veel maatregelen genomen en huizen extra beveiligd, maar ik zie mensen ook nog steeds hun ramen dichttimmeren met houten planken.”

Kleine flesjes water zijn inmiddels overal op, alleen grote ‘gallons’ water zijn nog verkrijgbaar. Het grootste probleem volgens Hellebrand is de infrastructuur. “We zijn vooral bang dat de elektriciteitspalen omwaaien. We kunnen nu hamsteren, maar zonder elektriciteit is alles zo bedorven.”

Een groot deel van Sint-Eustatius is gebouwd op een berg. Het regenwater zal waarschijnlijk van de klif afstromen richting de kust: hier bevindt zich de hoofdweg van het eiland met hotels, eeuwenoude ruïne, de elektriciteitscentrale en de haven. “Ik ben bang dat de Hoofdweg een grote kolkende rivier wordt.”