Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Nederland, Aruba, Bonaire en Curaçao zijn in intensief contact met elkaar over de ontwikkelingen in buurland Venezuela, maar BZK-minister Ronald Plasterk wil niet in details treden.

Minister Plasterk staat de Arubaanse pers te woord

Vermogende Venezolanen

Minister Plasterk was gisteren kort op Aruba voor zijn afscheidstoernee in het Caribische deel van het Koninkrijk. Al aan het begin van de persconferentie gaf hij te kennen dat Nederland de huidige politieke en economisch situatie bij het grootste buurland van het Koninkrijk zorgelijk vindt. In dezelfde adem gaf hij echter ook aan dat hij constant aan de Tweede Kamer in Den Haag probeert duidelijk te maken dat de ABC-eilanden in plaats van over een mogelijk vluchtelingenprobleem juist bezorgd zouden zijn over minder toestroom van vermogende Venezolanen.

Onrust in Venezuela

Op de vraag of tijdens zijn bezoek nieuwe afspraken zijn gemaakt naar aanleiding van de toenemende onrust in Venezuela en de kans op een militaire interventie door de Verenigde Staten verklaarde Plasterk dat er ‘uitvoerig over wordt gesproken’ en dat er sprake is van doorlopend contact en een taakverdeling tussen de landen. In details wil de minister echter niet treden. Reden hiervoor is dat nog goed moet worden nagedacht over de mogelijke scenarios. Om die scenario’s nu uit te gaan spellen zou echter niet verstandig zijn, aldus Plasterk.