THE BOTTOM – Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, gezamenlijke de BES-eilanden, bundelen hun krachten om door muggen overgebrachte ziektes te bestrijden in Caribisch Nederland. De eilanden starten samen het Mocobon-programma, (Mosquito-borne disease control), met ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Terwijl er berichten zijn dat Saba genetisch gemanipuleerde muggen gaat importeren om de denguemug (Aedes Aegypti) te bestrijden, is dit nog niet zeker. Het Bestuurscollege van Saba bevestigt dat er een evaluatie is uitgevoerd door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). “De eilandsraad is op de hoogte van de berichten dat er muggen geïmporteerd zouden worden door Saba. Maar er is nog geen besluit hiertoe genomen.”

De vrouwelijke denguemug kan knokkelkoorts (dengue), zika, chikungunya, mayaro en gele koorts overbrengen op de mens. Deze virusziektes zorgen voor koorts en (zware) spier- en gewichtspijnen. Zika is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het virus het ongeboren kind kan besmetten. De genetische gemanipuleerde muggen moeten ervoor zorgen dat het nageslacht sterft voordat het eitjes kan leggen.

Risico’s
De RIVM heeft de veiligheid van genetisch gemodificeerde muggen geëvalueerd en publiceerde eerder deze maand de risicobeoordeling. Er is geconcludeerd dat de risico’s voor de gezondheid van de mens verwaarloosbaar zijn. Dezelfde conclusies zijn ook getrokken na testen in Brazilië en de Verenigde Staten.