Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Tino Ruiz is woensdag met veel eerbetoon begraven op Aruba. De 32-jarige brigadier overleed vorige week toen hij zijn werk uitoefende. Ruiz werd door een man met een baksteen doodgeslagen.

Deze 40-jarige man had mentale problemen. Hij werd doodgeschoten door een collega van Ruiz. De dood van de agent is een grote schok voor het korps, zegt hoofdcommissaris Dolfi Richardson. “Sinds het bestaan van het Korps Politie Aruba hebben we nooit een collega in the line of duty op deze manier verloren. De collega’s zijn echt ontdaan.”

Sharina Henriquez was bij de herdenking

Er waren ook politievertegenwoordigers vanuit Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten voor de begrafenis overgekomen. Langs de kant van de weg stond niet veel publiek, maar wel het voltallige personeel van apotheek Santa Anna. “Hij was een patiënt van ons. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Om iemand zo te moeten begraven”, zegt een werkneemster.

Geen opvang
Even verderop zit een ex-gevangenbewaakster van CEA (Cuerpo Especial Arubano) vanuit de auto naar de begrafenisstoet te kijken. “Mensen met mentale problemen, je kan er niets tegen doen. Hier op Aruba is er eerlijk gezegd geen goede opvangplek voor hen. Ze worden opgenomen en weer op straat gezet.”

Zij vindt dat de overheid een oplossing moet zoeken omdat het probleem alleen maar groter wordt door drugs- en familieproblemen. “Vooral onder jongeren.”

Korpschef Richardson laat weten dat de zaak wordt onderzocht en de gebeurtenissen vooraf worden geëvaluaeerd. “Hij (de dader) was een bekende van ons, maar het is altijd goed afgelopen. Het gaat dus een keer fout. Dat maakt ons vak heel complex en moeilijk.”

Richardson vervolgt: “Het is nu aan de afdeling Integrale Beroepstraining om in beschouwing te nemen wat voor lering wij als korps hieruit kunnen trekken.”