Foto: De Nationale Ombudsman

ORANJESTAD – Het wetsvoorstel voor de ombudsman en kinderombudsman ligt al sinds vorig jaar juli klaar bij het parlement. “Er is gewoon politieke wil nodig om dit te agenderen”, zegt parlementariër Marisol Tromp, gangmaker  van het project.

Officieel is Tromp sinds haar aftreden als parlementsvoorzitter geen voorzitter meer van de bijzondere commissie die zij twee jaar geleden in het leven riep. “Maar ik voel me nog steeds de trekker ervan.” Waarom de huidige voorzitter geen openbare vergadering oproept, weet ze niet. “Ik ga deze week een brief sturen om haar te vragen het voorstel te agenderen.”

Sharina Henriquez in gesprek met Marisol Tromp

Want alles ligt al maanden klaar, zo reageert Tromp op de kritiek, vorige week op de conferentie van de vereniging voor Caribische Ombudsmannen, dat Aruba als een van de weinige landen in de regio en als enige in het Koninkrijk nog altijd geen ombudsman heeft.

Marisol Lopez-Tromp(midden) met de ombudsmannen van Curacao en Nederland in 2015

Al 20 jaar bezig
En dat terwijl de Arubaanse politiek al twintig jaar probeert om een ombudsman voor elkaar te krijgen. Het lukte niet, meent Tromp, omdat het initiatief altijd van één politieke partij kwam en er geen draagvlak in het parlement was. Tromp stelde twee jaar geleden de bijzondere commissie Ombudsman in en met de huidige drie fracties lukte het om met een voldragen voorstel te komen.

Het is daarom volgens haar belangrijk dat het parlement dit voorstel nog voor de verkiezingen van 22 september aanneemt.

“Aruba vindt een ombudsman zeker belangrijk. Vooral ook omdat wij als Statenleden soms ook een beetje als ombudsman gaan optreden, omdat de mensen daar behoefte aan hebben. En eigenlijk moet dat gescheiden zijn.”

Kinderombudsman
Als Aruba de wet nu aanneemt, ligt het eiland ineens weer op kop in de regio. Want met de wet wordt zowel een ombudsman als een kinderombudsman ingesteld. Die laatste hebben de meeste eilanden nog niet.