Foto: OLB

KRALENDIJK – Aruba was een opvallende afwezige op de conferentie van de Caribbean Ombudsman Association (CAROA), die deze week op Bonaire werd gehouden. Dat zeggen voorzitter Nilda Arduin, ombudsman van Sint-Maarten, en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Van Zutphen is als ombudsman BES ook lid van CAROA en was deze keer gastheer van de tweejaarlijkse conferentie.

De meeste Caribische landen hebben al een ombudsman, zo’n 25 in totaal. Negentien daarvan zijn lid van CAROA. Arduin: “We zijn twee jaar geleden naar Aruba geweest met Reinier van Zutphen en Keursly Concincion (Ombudsman van Curaçao, red.) voor gesprekken met stakeholders. Het parlement heeft erover vergaderd en er is een trekker aangesteld. Maar helaas wordt de deadline van 1 juli 2017 niet haalbaar.”

Ombudsmannen Nilda Arduin en Reinier van Zutphen over het ontbreken van een ombudsman op Aruba

Van Zutphen vult daarop aan geluiden te horen dat een ombudsman wordt gemist op Aruba: “Groepen die achtergesteld zijn missen een ombudsman om een klacht te kunnen neerleggen. Dat men daar niet aan wil is misschien wel symptomatisch. Voor de burgers is het heel belangrijk, want er spelen een paar hele serieuze dingen. Aruba moet echt over de brug komen.” Van Zutphen vreest dat de aanstelling van de ombudsman weer wordt uitgesteld door de komende verkiezingen op Aruba. “Dan zijn er weer andere prioriteiten.”

Arduin is de eerste ombudsman van Sint-Maarten. Zij werd aangesteld op 10 oktober 2010, toen Sint-Maarten een autonoom land werd. Zij heeft in de eerste jaren veel pionierswerk gedaan, maar dat is nog niet klaar. “Het opzetten van een nieuw instituut is een uitdaging. We hebben een strategisch plan gemaakt voor tien jaar. We hebben daarin opgenomen dat er na zeven jaar een mega-evaluatie zou worden gehouden. Die is nu gaande.”

Nilda Arduin over haar pionierswerk op Sint Maarten

De grootste ‘bottlenecks’ zijn nu wel opgelost, zegt Arduin, zoals hoe de ombudsman wordt gefinancierd. De bekendheid van het instituut ombudsman laat op Sint-Maarten nog te wensen over: ‘Wat doet de ombudsman eigenlijk? De term behoorlijk bestuur, in het Engels propriety, is nog geen huishoudelijke term. Dat geeft aan wat de bottlenecks zijn.”

Gezaghebber Edison Rijna opende de CAROA-conferentie. Foto OLB

Arduin treedt in oktober af. Haar opvolger zal haar werk moeten voortzetten. Bij de werving voor de nieuwe man of vrouw ontbreekt een goede profielschets voor de functie. “Onze wetgeving kan worden aangescherpt met bijvoorbeeld een goed profiel voor de ambtsdrager. Wie zou je daar moeten neerzetten? Dat kan mogelijk worden aangescherpt.”