Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Slechts dertien Arubanen hebben zich als vrijwilliger aangemeld om de komende dagen olie te helpen opruimen aan de noordkust van Aruba. Rino Hermans, directeur van het Bureau Rampenbestrijding, zegt dat de meeste aanmeldingen voor het weekend zijn. Maar het is nog niet zeker of de overheidsdiensten in het weekend ook schoonmaakacties houden.

De Arubaanse Dienst Openbare Werken (DOW) heeft gisteren besloten om dagelijks meerdere ploegen in te zetten om de stranden en baaien aan de noordkust schoon te maken. Eind april vond een olieramp plaats in Trinidad, waarbij uit een olietank van staatsoliemaatschappij Petrotrin een grote hoeveelheid ruwe aardolie in zee lekte. De ruwe aardolie is de afgelopen dagen aangespoeld op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het nationaal park Arikok heeft een inschrijvingsregister geopend voor vrijwilligers. Die worden vanaf dinsdagavond opgeroepen om de komende dagen te helpen met ploegen van DOW en vuilnisophaaldienst Serlimar.

Weekend
Het oostelijke deel van de noordkust, tussen Rincon en Boca Grandi, is hard getroffen, meldt Rino Hermans van het Bureau Rampenbestrijding. Vooralsnog zijn de stranden aan de zuidkust van het eiland ongeschonden gebleven. Het is nog niet zeker of de schoonmaakacties in het weekend door zullen gaan. “Het zou kunnen dat de aanvoer van plakjes olie opeens minder wordt. Bovendien kost werk in het weekend extra geld. Maar alle diensten staan klaar”, aldus Hermans.

Claim
Er zijn groepen mensen die op eigen initiatief het strand op gaan om olieplakken op te rapen. Hermans raadt dit af. “Het gaat om veel meer dan stranden schoonmaken. We moeten nauwkeurig te werk gaan om een inventarisatie te maken van al het schadelijke materiaal dat is opgeraapt”, benadrukt Hermans. Hij verklaart dat alle werkzaamheden onder toezicht van het Regional Marine Pollution Emergency, Information and Training Centre (REMPEITC) plaatsvinden. Aan de hand van de inventarisatie kunnen de kosten verhaald worden op oliemaatschappij Petrotrin in Trinidad.

Het is daarom belangrijk om de aangespoelde olie via onderzoek te identificeren als de olie die uit een opslagtank in de raffinaderij van Petrotrin in Pointe-a-Pierre in Trinidad lekte. Dat proces is nu gaande, zegt Hermans. Daarna kunnen de opgeraapte tarballs en plakken worden opgeslagen in een oude teerput op het terrein van de raffinaderij op Aruba.