Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De kosten van de schoonmaak en de toegebrachte schade van de op de noordkust van Aruba aanspoelende aardolie uit Trinidad, worden verhaald op oliemaatschappij Petrotrin. Dit heeft premier Mike Eman gezegd tijdens een speciaal ingelaste persconferentie zondagavond.

Op 23 april vond een olieramp plaats in Trinidad, waarbij uit een olietank van staatsoliemaatschappij Petrotrin een grote hoeveelheid ruwe aardolie in zee lekte. Nadat ruwe aardolie in plakjes aan de kust van Venezuela, Bonaire en Curaçao aanspoelde, werd duidelijk dat de hoeveelheid olie die deze kant op drijft door de kustwacht niet te constateren valt. De olie drijft vlak onder het zeeoppervlak en is van bovenaf niet te zien.

Zondagochtend kwamen de eerste meldingen binnen van aangespoelde plakken aardolie op de stranden van Wariruri en Andicuri. Hierna volgde een overleg tussen de regering en verschillende instanties, waaronder het Bureau Rampenbestrijding, de kustwacht en natuurpark Arikok. Er is afgesproken om meteen te beginnen met de schoonmaak. Uitgaande van wat er in Venezuela is gebeurd hopen de autoriteiten dat de toestroom van olie na zeven dagen stopt.

Scouten
Maandagochtend begint Dienst Openbare Werken (DOW) samen met onder meer een team van natuurpark Arikok en vuilverwerkingsbedrijf Serlimar met het scouten van de noordkust. Ook doet de kustwacht een eerste check van de rifeilanden aan de zuidkust. De eerste prioriteit voor schoonmaak gaat naar stranden waar schildpadden hun eieren leggen. Ook gaat aandacht uit naar broedplekken van sternen. Hun broedseizoen is momenteel gaande.

Rekening naar Petrotrin
Desgevraagd verklaart premier Eman dat tijdens de schoonmaak de gemaakte onkosten en de toegebrachte schade worden bijgehouden. Deze worden ook verhaald op Petrotrin. “Er is fotografisch bewijs dat er fouten zijn gemaakt bij de opslag van de uitgelekte olie uit een bepaalde tank bij de raffinaderij van Petrotrin”, aldus Eman.

De Arubaanse Dienst Openbare Werken (DOW) en vuilnisophaaldienst Serlimar nemen in eerste instantie de schoonmaak voor hun rekening. Met de Commandant van de Koninklijke Marine is contact opgenomen met het verzoek marinepersoneel beschikbaar te stellen om te helpen met de schoonmaak. “Afhankelijk van hoeveel olie aanspoelt is het mogelijk dat we een beroep doen aan de bevolking om mee te helpen met schoonmaken. Dit moet onder begeleiding gebeuren en met speciale handschoenen en schoeisel, aangezien deze olie schadelijk is voor de huid”, aldus Eman.

Het is afwachten hoeveel olie het eiland bereikt. De zeestroming kan een groot verschil uitmaken. DOW-directeur Marlon Croes voorziet dat de schoonmaak van de olie maanden kan gaan duren.