Foto: John Samson

DEN HAAG – Een politieke delegatie uit Sint-Eustatius heeft bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een afspraak met demissionair minister Ronald Plasterk op het allerlaatste moment geweigerd. 

Nederland weigert de hele delegatie te ontvangen, vanwege de omstreden benoeming van de meegereisde adviseur door de Caribische gemeente. Die werd niet goedgekeurd door Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. Volgens het ministerie werd er op de valreep een ‘een-op-een-gesprek’ ingepland tussen Plasterk en de gedeputeerde Derrick Simmons van Constitutionele Zaken. De delegatie was niet bereikbaar voor commentaar.

Een driekoppige delegatie – bestaande uit een wethouder, raadslid en adviseur – zijn naar Den Haag afgereisd om te praten over een langlopende ruzie tussen de bijzondere gemeente en Nederland. De ruzie gaat over hoe het eiland bestuurd moet worden. Daarbij eist het lokale bestuur van Den Haag dat het eiland meer autonomie krijgt, net zoals Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Gedwarsboomd?
De Statiaanse bestuurders en de lokale coalitie zijn ontstemd. Zij menen dat de benoeming van hun ‘meest deskundige adviseur’ gedwarsboomd wordt door de Rijksvertegenwoordiger. Isabella ontkent dat ten stelligste.

“Ik heb de normale stappen gezet die ik op ieder eiland doe, dus óók Sint-Eustatius. Er is ook een deskundig team dat naar de procedures kijkt”, aldus de Rijksvertegenwoordiger. “Zo’n benoeming gaat niet over een nacht ijs. Het lokale bestuur wordt altijd in gelegenheid gesteld om te reageren.”

Ruzie
De ruzie tussen Nederland en Sint-Eustatius lijkt een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. De lokale bestuurders hebben met de Nederlandse regering afgesproken om een commissie te gaan samenstellen die de ruzie moet gaan bijleggen. Maar ook de samenstelling van die commissie is een probleem geworden.

Last minute
De delegatie is sinds zaterdag in Nederland om naast minister Plasterk ook Tweede Kamerleden en de Statiaanse gemeenschap in Nederland te spreken. Woensdag werd op het laatste moment alsnog een afspraak ingepland op het ministerie. Volgens een woordvoerder van Plasterk komt het doordat de Statiaanse delegatie zelf geen verzoek heeft gedaan.