Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Tegen Nitzael Padilla Gutierrez is door het Openbaar Ministerie 25 jaar cel geëist. Hij wordt in de zaak Drum verdacht van het doodschieten van politieagent Ferry Bakx als direct gevolg van de overval op de woning van de familie Van Dijk op 17 augustus vorig jaar. Volgens officier van justitie Antoinette Doedens levert dat gekwalificeerde doodslag op. Tegen de andere verdachten werd 15 tot 20 jaar geëist. De uitspraak is op 7 juni.

Doedens vindt dat alle zeven verdachten verantwoordelijk zijn voor de dood van de agent. Zij zijn daardoor schuldig aan diefstal met geweld, de dood ten gevolge hebbend. Daarbij was de Bonairiaanse verdachte Rachyt Saragoza de initiatiefnemer en planner van de overval, geholpen door de Venezolaan Chanon Rivera. Tegen hen is 20 en 18 jaar geëist.

Woordvoerder van het OM Norman Serphos in gesprek met Gijs van den Heuvel

Drie anderen hoorden een eis van 15 jaar en José Exposito Perez hoorde een eis 16 jaar. Zijn wapen is nog steeds zoek en hij heeft het wapen in aanwezigheid van minderjarig kind doorgeladen. Hij werkte slecht mee en de kans op recidive acht het OM groot. Zijn spijtbetuiging gelooft de officier niet.

Exposito Perez werd op de eerste zittingsdag ziek en is in het ziekenhuis op Bonaire onderzocht. Hij moet voor medische behandeling naar Nederland en zal er op de laatste zittingsdag niet bij zijn. Daarom kreeg hij al de mogelijkheid voor een laatste woord. Hij zei kort dat hij wel degelijk spijt heeft en ‘zoiets nooit meer zal doen’.

De ouders van Hoofdverdachte Nitzael Padilla Gutierrez worden door advocaat Paula Jansen na haar pleidooi bijgepraat. Foto: Gijs van Heuvel

Regie
Dat Saragoza zelf de woning niet is ingegaan helpt hem wat betreft het OM niet. Juridisch is dat ook niet nodig. De hele groep heeft ‘in nauwe en bewuste samenwerking’ gewerkt en Saragoza heeft hen afgezet, opgehaald en ook geholpen met het zoeken naar de wapens na de overval. Die waren door de Venezolanen in de mondi gegooid. Saragoza gaf aanwijzingen, had de regie, regelde eten, vervoer en onderdak. “Zonder Saragoza geen overval.” Hij bereidde ook de vlucht van de Venezolanen voor. De arrestatie van de eerste vijf Venezolanen was net op tijd: “De rugzakken met broodjes voor onderweg stonden al klaar.”

De advocaten die dinsdag aan het woord kwamen benadrukten de slechte situatie waarin de Venezolaanse verdachten in hun eigen land verkeerden. Dat is geen excuus voor wat ze hebben gedaan, vindt de officier. “Waarom zijn deze zes naar Bonaire gekomen voor een overval en zoveel anderen niet?”

Goede toekomst
Advocaat Paula Jansen van Nitzael maakte er een punt van dat haar cliënt een goede toekomst voor zich had en nauwelijks tijd heeft gehad om na te denken na een telefoontje van zijn neef om mee te gaan naar Bonaire. Zijn ouders zijn bij het proces aanwezig en kunnen niet begrijpen dat hun zoon dit heeft gedaan.


Requisitoir officier van justitie zaak DRUM. Video:
Communicatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie