Foto: WNL

HILVERSUM – Vond er in de afgelopen maanden op Curaçao een staatsgreep plaats? Wetenschappers reageren met verbazing op het recente televisie-optreden hierover van demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties).

Bij WNL Op Zondag zei Plasterk dat er ‘in feite een staatsgreep’ is geweest op Curaçao, omdat de interim-regering de verkiezingen van 28 april probeerde tegen te houden. Wetenschappers vinden de uitspraak van de bewindsman ‘enorm gewaagd’ en ‘sterk overtrokken’. Juridisch gezien, zo menen zij, kan nooit sprake zijn geweest van een staatsgreep.


Fragment uit de uitzending van WNL Op Zondag (30 april 2017)

   

“Een staatsgreep is dat je het gezag omverwerpt en de noodtoestand afkondigt. Dan zou Schotte op een illegale manier aan de macht moeten zijn geweest. Dat is op Curaçao niet gebeurd”, stelt professor Paul Bovend’Eert (Radboud Universiteit Nijmegen).

Ook professor Gerhard Hoogers (Rijksuniversiteit Groningen) vindt dat de interim-regering waar oud-premier Gerrit Schotte (MFK) achter zit, zich altijd heeft gehouden aan de grondwet. Bovendien is duidelijk gebleken dat de zelfbescherming van de democratie op het eiland goed functioneert. Zowel de gouverneur op Curaçao als de Koninkrijksregering (Den Haag) hebben hun werk gedaan om het omstreden besluit tegen te houden.

‘Daarmee zegt Nederland eigenlijk dat de MFK staatsvijandig is’
professor Gerhard Hoogers

   

Volgens Hoogers is het ‘enorm gewaagd’ van Plasterk om het begrip staatsgreep te gebruiken. Hij ziet genoeg redenen voor de Tweede Kamer om Plasterk ter verantwoording te roepen. “Het is de meest directe verantwoordelijke minister die dit zegt. En daarmee zegt Nederland eigenlijk dat de MFK staatsvijandig is. Dat heb ik deze minister nooit over de PVV horen zeggen.”

Ingedekt
Politieke gevolgen zullen er echter niet zijn, want het Nederlandse kabinet is demissionair. “Het zou anders zijn geweest als de nieuwe minister dat zou hebben gezegd”, aldus Bovend’Eert. Door de woordkeuze ‘in feite’ en ‘eigenlijk’, valt op te maken dat Plasterk zich bewust heeft ingedekt, zegt professor Hoogers.