Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Partido Alternativa Real (PAR) heeft de verkiezingen op Curaçao gewonnen. PAR behaalde met de nieuwe lijsttrekker Eugene Rhuggenaath zes van de 21 zetels. Voor de nummer twee was het een nek-aan-nekrace tussen de partij die in oktober de verkiezingen won, de MAN van Hensley Koeiman, en de partij van Gerrit Schotte, Movementu Futuro Kòrsou (MFK). Beiden haalden vijf zetels binnen, MAN met net wat meer stemmen dan MFK.

“Wij zijn trots op Curaçao en zeer tevreden. We moeten snel aan het werk”, reageert Rhuggenaath. De lijsttrekker heeft al aangeven niet met MFK of de partij van Amparo dos Santos, Kòrsou di nos Tur (KdnT) een coalitie te willen vormen. Rhuggenaath zegt dat hij de MAN en de nieuwe partij van oud-minister Suzy Camelia–Römer, Partido Inovashon Nashonal (PIN), ziet als mogelijke coalitiepartners.


Een reportage door Eva Vloon

KdnT haalde twee zetels binnen. PIN, Pueblo Soberano en Movementu Progresivo behaalde elk 1 zetel. 66.5 procent van 120.430 stemgerechtigden bracht vrijdag hun stem uit bij één van de 107 stembureaus.

Giselle McWilliam (links) en Hensley Koeiman (midden). Foto: Deya Mensche

De nummer 5 op de lijst van de MAN, Giselle McWilliam, was tijdens het stemmen vrijdagmiddag positief gestemd. “We gaan vijf zetels halen vandaag.” Dat haalde ze, maar werden niet de grootste zoals vorig jaar. Oud-premier Koeiman (MAN) zegt toch vrede te hebben met de uitslag.

Schotte bleef vrijdagmiddag voorzichtig met zijn uitspraken en wilde geen voorspellingen doen. De omstreden oud-premier zei vrijdagavond dat hij blij is dat zijn partij een zetel vooruit is gegaan en tevreden is met de vertegenwoordiging van de MFK in het parlement.


Gerrit Schotte (MFK) in gesprek met Eva Vloon

De oude partij van Camelia–Römer, de PNP, heeft haar vertrek niet overleefd en heeft geen zetels behaald. Camelia–Römer haalde bij de vorige verkiezingen meer stemmen binnen dan lijsttrekker Humprey Davelaar, die vervolgens weigerde op te stappen als lijsttrekker.

Suzy Camelia–Römer vrijdagmiddag bij het stembureau. Foto: Deya Mensche

Extra mankracht, geen grote incidenten
De bussen reden vandaag gratis ritjes om iedereen de mogelijkheid te geven om te stemmen. Er waren extra politieagenten ingezet om de verkiezingen rustig te laten verlopen. Het Openbaar Ministerie op Curaçao had zondag gemeld dat er extra gelet zou worden op een eerlijk verloop van de verkiezingen en vooral op het betalen voor stemmen. Volgens politiewoordvoerder Reginald Huggins waren er geen grote incidenten.

Dit zijn de tweede verkiezingen binnen een korte tijd op Curaçao. Op 5 oktober vorig jaar won de MAN met een nipte meerderheid (16.2 procent van de stemmen) van MFK (16 procent) en de PAR (15.1 procent). Zeven weken later moest kabinet Koeiman haar ontslag indienen nadat de parlementariërs van Pueblo Soberano (PS), de partij van de vermoorde Helmin Wiels, hun steun aan de regering ingetrokken hadden.

Toezicht
Van 24 maart tot vandaag had de interim-regering Pisas, onder leiding van Schotte’s partij MFK, de macht overgenomen. De interim-regering heeft geprobeerd de verkiezingen tegen te houden, wat een aanwijzing vanuit Nederland als gevolg had. De verkiezingen op Curaçao vonden daarom plaats onder toezicht van gouverneur, de vertegenwoordiging van de koning op het eiland.