Foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De eilandsraad op Saba wil van de Nederlandse regering dat het pensioenfonds PCN meer tijd krijgt om de problemen rond de uitstaande schulden op te lossen. Volgens eilandsraadslid Vito Charles van de bestuurspartij WIPM moet de Nederlandse regering de schuld zelfs saneren.

“Sinds 10-10-10 (toen Saba een zogeheten bijzondere Nederlandse gemeente werd – red.) strijden we voor een redelijke levensstandaard voor de bevolking van Saba”, aldus de WIPM-fractie in een verklaring. De kosten van het levensonderhoud zouden de afgelopen jaren flink zijn gestegen en de armoede op het eiland zou zijn toegenomen. Nederland had daarop eerder juist aanvullende maatregelen beloofd.

Alle partijen in de eilandsraad menen dat de voorgenomen korting van 3,5 procent op de pensioenen veel bewoners zal duperen. De oppositiepartij SLP beschuldigt de WIPM ervan te weinig te hebben gedaan om de korting tegen te gaan.

Hulp gezocht
Bij de recente verkiezingen voor de Tweede Kamer, in maart dit jaar, hebben de nodige inwoners van Saba gestemd op D66. SLP-oppositieleider Ishmahel Levenstone meent dat deze partij de eilandbewoners dan ook te hulp moet komen. De SLP heeft ook contact gelegd met Ronald van Raak, het Nederlandse parlementslid voor de SP dat de problematiek op de Caribische eilanden al jaren in zijn portefeuille heeft.

Bijeenkomst eilandsraad – Foto Hazel Durand

“Onze mensen hebben nu al minder te besteden dan gepensioneerden in Nederland”, aldus WIPM-lid Everton Heyliger. “Je werkt dertig tot veertig jaar, en uiteindelijk houd je niets over.”

De vergadering van de eilandsraad over de pensioenproblemen werd door veel bewoners bijgewoond. Onder hen waren ook bezorgde bewoners van het bejaardenhuis.