Foto: John Samson

ORANJESTAD – Op nog maar drie plekken op aarde zijn ze te redden. De angst dat de Antilliaanse leguaan op Sint-Eustatius uitsterft, is in de afgelopen maanden toegenomen, waarschuwen natuurbeschermers.

De groene leguaan, een soort die niet op het eiland hoort, heeft zich voortgeplant met de inheemse soort. Er zijn al verschillende jonge, hybride leguanen gevangen in de afgelopen maanden. De lokale natuurbescherming voert steeds ‘tijdrovende’ patrouilles uit om ze te kunnen vangen. Vorige week is er dankzij oplettende inwoners opnieuw een melding binnengekomen van een hybride leguaan.


Een reportage door John Samson

Het probleem is alleen maar groter geworden dankzij de groene leguaan. Van de inheemse soort zijn er maar zo’n 420, terwijl een gezonde populatie er 5.000 telt. Ratten, honden en ook mensen jagen erop. Inwoners zouden nog steeds soep van de ‘Iguana Delicatissima’ maken. Wie de lokale leguaan iets aandoet, riskeert hoge boetes.

Het nabije Sint-Maarten kende een overvloed aan Antilliaanse leguanen. Doordat mensen de grotere en dominante groene leguaan naar het eiland brachten, is de inheemse leguaan er binnen twintig jaar verdwenen. Hetzelfde gebeurde op veel andere eilanden in de regio. Alleen op Dominica is het nog veilig voor de Antilliaanse leguaan.

Noodsituatie
Vermoedelijk is vrachttransport vanuit buureilanden de boosdoener. Vorige maand is in de haven weer een groene leguaan gevangen op Sint-Eustatius Natuurbeschermingsorganisatie Stenapa wil dat overheidsinstanties nauwer gaan samenwerken. “Er zou eigenlijk een inspecteur in de haven moeten komen die binnenkomende schepen op dit soort dieren onderzoekt”, aldus Clarisse Buma van de natuurbescherming.

De natuurbescherming probeert via een campgane zo veel mogelijk inwoners over de noodsituatie te informeren en zegt blij te zijn met de alertheid van de inwoners. “Als de groene leguaan hier vaste voet aan de grond krijgt, heb je echt een probleem als eiland. Ze leggen vier keer per jaar eieren. De lokale leguaan maar één keer per jaar”, aldus Buma.

Euthanasie
De gevangen leguanen krijgen in overleg met de lokale autoriteiten een spuitje van de dierenarts. Volgens Stenapa is er geen budget om de dieren terug te brengen of uit te zetten naar andere eilanden. De export van deze dieren blijkt een ‘heel tijdrovend proces’ te zijn vanwege de ‘internationale bureaucratie’.