Foto: Eva Vloon

WILLEMSTAD – Drie keer in de week fastfood en iedere dag minstens drie glazen suikerrijke frisdrank. Het is het dieet van veel kinderen op Curaçao. Lekker misschien, maar ook ongezond. Twee op de drie Curaçaoënaars heeft dan ook overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC).

Fastfood is op het eiland goedkoop en makkelijk te krijgen door het hoge aantal fastfoodrestaurants. Gezond eten is voor veel mensen een stuk duurder. Het VIC wil dat kinderen op school meer gestimuleerd worden om gezond te eten. Daarnaast moeten zowel kinderen als hun ouders meer voorlichting krijgen over ongezonde leefgewoonten en over wat wél gezond eten is.


Een reportage door Eva Vloon

Fastfood als inspiratiebron
Muriël Strobos zet zich hiervoor in. Sinds twee jaar geeft zij kook-workshops aan kinderen. Daarin leert zij gezonde gerechten te maken met lokale producten. Strobos: “Fastfood is haast niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar ik zeg altijd: eet het liever niet. Er zit namelijk zo ontzettend veel rotzooi in.”

De gerechten uit fastfoodrestaurants kunnen volgens Strobos wel degelijk een inspiratie zijn. “Het zijn vaak heel makkelijke recepten, die ook niet per definitie slecht zijn”, vertelt ze. “Ze gooien er alleen in die restaurants zoveel rommel bij, dat het weinig meer met echt eten te maken heeft. Voor mijn workshops bedenk ik dan ook gezondere varianten op die gerechten. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische hamburgers of patatjes van groente.”

Lokale producten
Volgens Strobos kiezen mensen niet alleen vanwege een gebrek aan geld voor fastfood. “Vaak heeft het ook te maken met een gebrek aan kennis over gezonde producten en hoe je die op een lekkere manier kunt bereiden.

“Er zijn namelijk genoeg lokale groenten te vinden in de supermarkt, die helemaal niet zo duur zijn. Kousenband bijvoorbeeld. Op het internet kun je vinden welke groenten er nog meer op het eiland groeien. Vraag aan je moeder of oma wat je daar allemaal mee kan. Je zult dan zien dat er genoeg lekkere gerechten te maken zijn, waarbij je ook nog je vitamines binnenkrijgt.”