Foto: Live 99

KRALENDIJK – De scholen op Bonaire zijn woensdag weer open. Dinsdagmiddag gingen de ambtenaren weer aan het werk, nadat de vakbonden de stakingen tegen de pensioenkortingen hadden opgeschort.

De werkgevers die zijn aangesloten bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) kondigden maandagavond aan dat zij gaan praten met Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) over de problemen bij PCN. Toen dat de volgende ochtend schriftelijk werd bevestigd, bliezen de bonden verdere acties af.

Overwinning
Vakcentrale Usibo noemt dit een overwinning. “Sinds we vrijdag met de acties zijn begonnen, is er beweging gekomen. Er gaat nu gepraat worden. We hebben veel bereikt”, aldus adviseur Norwin ‘Nochi’ Willem van Usibo. Wel dreigen de bonden nog met juridische stappen tegen PCN om de korting van 3,5 procent die deze maand is ingegaan van tafel te krijgen.

RCN en OLB gaan woensdagmiddag al om tafel voor overleg en hebben ook de andere werkgevers uit het onderwijs en de zorg hiervoor uitgenodigd. Het initiatief hiervoor kwam van Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella en het Bestuurscollege van Bonaire.

“De deur is open voor dialoog”, aldus Usibo-voorzitter Charles Mercelina na de vakbondsbijeenkomst dinsdagochtend. De vakcentrale ziet het ook als een belangrijk resultaat dat de werkgevers de stakingsdagen niet ‘als straf’ zullen inhouden op de salarissen. Ook gaat het Bestuurscollege onderzoeken wat er fout is gegaan bij PCN.

Ruimte
“Er zijn twee deuren open gegaan”, zei Willem dinsdag. “De acties hebben vruchten afgeworpen en die willen we niet weggooien.” De mogelijkheid dat de acties worden hervat als er de komende dagen of weken geen resultaat wordt bereikt, houden de bonden nadrukkelijk open. “We blijven wel alert. Maar voor de gesprekken over een oplossing geven we ruimte.”