Foto: John Samson

DEN HAAG – Nederland gaat Sint-Maarten dwingen om binnen een paar maanden alsnog met een integriteitskamer komen. Het onafhankelijke instituut moet corruptie op het eiland aanpakken. De Rijksministerraad heeft een zogeheten Algemene Maatregel van Rijksbestuur aangenomen.

Uit verschillende rapporten zou blijken dat er nog steeds sprake is van ‘bestuurlijke corruptie, omkopingen en vriendjespolitiek’ op het eiland. Daarmee komt het deugdelijkheid van het bestuur van Sint-Maarten in gevaar, stelt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties).


Verslag door John Samson

Sint-Maarten wil niet meewerken
Een eerder kabinet van Sint-Maarten heeft met Nederland in 2015 op papier afgesproken dat er een integriteitskamer moet komen. De huidige eilandregering wil daar niet aan meewerken. Volgens premier Marlin is het niet zo dat de situatie onhoudbaar is op het eiland, waardoor een ingreep op het autonome eiland gerechtvaardigd is.

“Sint-Maarten heeft genoeg eigen instituties, regelgeving en middelen in handen”, aldus premier Marlin. Een voorbeeld is de screening voor ministers op het eiland. Volgens Marlin is er in de praktijk al gebleken dat corrupte of dubieuze personen door de screening niet meer aan de macht kunnen komen.

Nog enkele maanden
Voordat Nederland echt mag gaan ingrijpen, moet het aangenomen voorstel langs de Raad van State voor een advies. Dat kan volgens minister Plasterk nog enkele maanden gaan duren. Sint-Maarten heeft aangegeven bezwaar te gaan maken bij de Raad van State.

Premier Mark Rutte
Volgens Nederland is de maat vol. Premier Mark Rutte zou vooraf de Rijksministerraad volgens de Sint-Maartense premier ‘nijdig’ hebben gezegd dat het eiland maar uit het Koninkrijk moet stappen als het niet bevalt. “In plaats van Sint-Maarten te helpen, was het meer van wij gaan dingen opleggen”, reageert Marlin.