Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Een grote brand op een illegale vuilstortplaats in de wijk Tamarijn heeft maandagmiddag op Aruba zoveel overlast veroorzaakt, dat buurtbewoners elders een slaapplek moesten zoeken. Een dikke rookwolk bedekte de hele omgeving, tot in de nabijgelegen buurten. Dinsdagochtend konden twee basisscholen dichtbij Tamarijn, Colegio Pastoor Kranwinkel en Maria Goretti College, geen leerlingen ontvangen omdat het gestorte materiaal nasmeult en voor overlast zorgt.

Het is niet voor het eerst dat buurtbewoners flinke hinder ondervinden van illegale stort bij Tamarijn. “Het is schandalig! Ik kan nu niet eens mijn eigen huis in”, zo reageerde Delma Croes, een van de buurtbewoners. Samen met haar moeder heeft ze een uur in haar auto gewacht, omdat ze haar woning niet in durfde. Andere omwonenden hadden al elders een overnachting geregeld. “Hoe staan onze longen ervoor over een paar jaar? God weet wat voor chemicaliën de lucht ingaan!”

Volgens Rawi Misier, zoon van de eigenaar van het terrein, dumpen bedrijven er hout, beton, planten en ander bouwafval. Misier verontschuldigt zich tegenover de buurtbewoners, maar zegt geen verantwoordelijkheid voor de brand te nemen.

De brandweer probeerde vanwege watertekort het vuur met zand te stikken, waardoor het lang duurde voordat het vuur doofde. De brandweer verwacht niet dat de rook de komende dagen zal optrekken.

Maria Goretti College dicht door rookoverlast. Foto: Sharina Henriquez

Asbest
De dump van Tamarijn bestaat al twintig jaar. Eerdere pogingen van buurtbewoners om de stortplaats gesloten te krijgen, hebben niets opgeleverd. De bewoners denken dat er asbest zit in de oude gastanks die op het terrein begraven zijn. Rawi Misier ontkent dit. Hij stelt dat het gat van de stortplaats, waar het afval in wordt gedumpt, al bijna helemaal bedekt is. Het terrein zou een nieuwe bestemming moeten krijgen als park of voetbalveld.

Eerder had de regering een commissie in het leven geroepen met als doel het inventariseren en sluiten van illegale stortplaatsen. Ook zouden boetes worden uitgedeeld. In de praktijk kwam daar echter weinig van terecht. Ook is er nog altijd geen milieuwet op Aruba. Volgens Volksgezondheidsminister Alex Schwengle vergadert de ministerraad dinsdag over de situatie in Tamarijn.