Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het vierdaagse bezoek van prinses Beatrix heeft vooral de Arubaanse natuurorganisaties blij gemaakt. Het blijkt een duw in de rug van de overheid om echt aan natuurbehoud te gaan doen.

Dat blijkt onder meer uit een gesprek met Greg Peterson, voorzitter van de stichting Arikok, die tot voor kort het enige beschermde natuurpark op Aruba beheerde. Nu is daar Spaans Lagoen van 70 hectare bijgekomen.


Greg Peterson in gesprek met Sharina Henriquez

Vrijdag droeg de prinses, die beschermvrouwe is van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) waar Arikok lid van is, dit nieuwe natuurgebied ceremonieel over aan de stichting. Ook ligt er een principe-akkoord met de Arubaanse overheid voor de overdracht van nog vijftien natuurgebieden.

Dat is hard nodig want de natuur op Aruba is al decennia onder druk door bebouwing, met name voor toerisme. Daarnaast zette de overheid zich nauwelijks in voor bescherming. De afgelopen 8 jaar onder kabinet Mike Eman was ‘groen’ het grote speerpunt, maar in de prakijk werd het eiland er niet veel groener op.

Ellebogenwerk
Dat beaamt Peterson. “Bij het groen denken is met name gekeken naar alternatieve energie-ontwikkelingen. Een prachtige ontwikkeling, maar het is niet honderd procent groen. Dat noemen wij grijs. De NGO’s hebben hebben alleen het groene element eraan toegevoegd. Het heeft nog al wat ellebogenwerk gekost. Er zijn rechtzaken geweest.”

“Maar”, zegt Peterson, “nu zijn er enkele ministers die meegaan in het verhaal. Met zowel het alternatieve energiecircuit plus natuur samen wordt het een stuk groener op Aruba.”

Prinses Beatrix heeft een belangrijke rol gespeeld bij het dichter bij elkaar brengen van de NGO’s met de overheid, zegt Peterson. “Als onze moeder-prinses praat, dan zijn wij geneigd om ontzettend goed te luisteren.”

De overdracht van Spaans Lagoen aan stichting Arikok in bijzijn van prinses Beatrix. Foto: Sharina Henriquez

Bij het vogelreservaat Bubali Plas brengt de prinses eveneens een bezoek. Peterson heeft als voorzitter van de vogelvereniging Aruba Bird Life Conservation vijf rechtszaken tegen de overheid aangespannen om toeristische bouwplannen te stoppen. Het goede nieuws is volgens hem dat de regering heeft toegezegd om samen met de investeerders te kijken of ze ergens anders hun bouwplannen kunnen voorzetten.

Jekyll en Hyde toerisme
Aan de prinses vertelt hij boven op de vogeluitkijktoren het ‘Jekyll en Hyde-verhaal’. Daarmee bedoelt hij de twee gezichten van toerisme: de welvaart maar ook de schade voor het eiland. Voor elke honderd banen, moeten 93 werknemers uit het buitenland gehaald worden. Zij nemen in de loop van de tijd weer drie extra familieleden mee. De bevolking is in 25 jaar van 60 naar 110 duizend gegroeid. “Al die nieuwe mensen moeten ook burger worden. Dat kost terrein, natuur, van alles.”