Foto: José Manuel Dias

DEN HAAG – De Rijksministerraad geeft een aanwijzing aan Curaçao. De organisatie van de komende Statenverkiezingen moet in handen komen van gouverneur Lucille George-Wout.

De gouverneur kan eventueel landsdiensten inschakelen om de organisatie in goede banen te leiden. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vandaag bekendgemaakt na afloop van de Rijksministerraad.

Minister Plasterk in gesprek met Pieter Hofmann

Goed bestuur
De Koninkrijksregering beroept zich bij deze aanwijzing op het waarborgen van goed bestuur. Plasterk: “Dit raakt direct aan het interfereren met rechtmatig uitgeschreven verkiezingen. Dat leek vorige week te gebeuren. Mensen werden bedreigd met ontslag als ze verkiezingen zouden organiseren.” De bewindsman doelt hiermee op ambtenaren van het Hoofdstembureau.

De Rijksministerraad wil met de aanwijzing een einde maken aan het getouwtrek in politiek Willemstad van de afgelopen weken. Na de val van het kabinet-Koeiman probeerde een nieuwgevormde Statenmeerderheid de uitgeschreven verkiezingen te voorkomen. Plasterk: “Als zij ook verkiezingen wilden houden maakt het niet uit, maar we wilden voorkomen dat er misschien volgende week weer veranderingen aangebracht zouden worden.”

De minister noemt het ‘triest’ dat daar een aanwijzing voor nodig is. Het is voor het eerst dat de Rijksministerraad ingrijpt om vrije verkiezingen te waarborgen. Op 28 april kiest Curaçao een nieuw parlement.

Procedure
Het besluit van de Rijksministerraad wordt doorgestuurd naar de Raad van State (RvS) voor goedkeuring. Dat is wettelijk vereist. De RvS zal vermoedelijk komende maandag akkoord geven.