Foto: NTR

DEN HAAG – “Ik kan me goed voorstellen dat alle alarmbellen afgaan als je in de krant leest dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de weg kwijt is. Maar dat vind ik niet terecht.” Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) vanmiddag in de Tweede Kamer. Ze krijgt steun van de directeur van de Department of Civil Aviation (DCA) op Aruba.

Dijksma reageerde op de Kamervragen van Tweede Kamerlid Barbara Visser (VVD). Die uitte naar aanleiding van een Telegraaf-artikel van zaterdag haar zorgen over de luchtvaartinspectie van de ILT. Dat is dezelfde inspectie die vorige maand een vernietigend rapport schreef over de veiligheidsrisico’s van luchtvaartmaatschappij InselAir en het gebrek aan toezicht daarop door de luchtvaartautoriteiten van Curaçao en Aruba.

Directeur Edwin Kelly (Department of Civil Aviation Aruba) in gesprek met Natasja Gibbs

Directeur Edwin Kelly van DCA op Aruba is het met een aantal punten en conclusies in het negatieve rapport van de Nederlandse luchtvaartinspectie over het functioneren van de luchtvaartautoriteit op Aruba niet eens. Toch twijfelt Kelly niet aan de competentie van de inspectie. “Ik scheid die twee dingen van elkaar. Wij werken altijd heel goed samen met de inspecteurs van ILT.”

Curaçaose kritiek op ILT
Ook de Curaçaose luchtvaartautoriteit CCAA werkt samen met de ILT-inspecteurs en is net als Aruba ook niet tevreden over de inhoud van het rapport dat de ILT eerder maakte over de luchtvaart van het eiland. Ex-minister Suzy Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening) zet een kritische aantekening over het functioneren van de dienst.

Ex-minister Suzy Römer kritisch over de Nederlandse luchtvaartinspectie van de ILT op Curaçao

“Het eerste rapport van ILT is geen weergave geeft van de realiteit van de luchthavenautoriteit van Curaçao. Dus wij hebben ook kritische aantekeningen op het functioneren van de ILT.” Over het algemene functioneren van de ILT wil ze geen oordeel vellen.

Klokkenluider op de koffie
Voorzitter Ronald Schnitker van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL) was degene die alarm sloeg in de media. Hij noemde de Nederlandse luchtvaartinspectie ‘lachwekkend incompetent.’ “Daar sta ik niet achter”, reageerde Dijksma dinsdagmiddag, “ik nodig meneer Schnitker graag uit op een persoonlijk gesprek om van hem te horen waar hij dan precies ontevreden over is.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) in de Tweede Kamer over kritiek in de pers op ILT

Work in progress
Dijksma erkent dat er nog veel valt te verbeteren aan het functioneren en de communicatie van de ILT, maar dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de vliegveiligheid. “Ik vind het niet terecht dat op het moment dat de ILT een proces ingaat om te kijken hoe dingen beter kunnen, zij wordt afgestraft via een omweg in de krant.”