Foto: Elisa Koek

ORANJESTAD – Vooraanstaande advocaten, accountants, ingenieurs, It’ers en andere specialisten op St. Eustatius gaan vanaf aankomende woensdag met elkaar in conclaaf om voor de komende jaren een plan van aanpak vorm te geven voor de ontwikkeling van het eiland. Van dit initiatief wordt Nederland de komende week op de hoogte gesteld en uitgenodigd om deel te nemen.

Gedeputeerde van Financiën Charles Woodley wil met Nederland in overleg over de toekomst van zijn eiland op basis van een multidisciplinair, allesomvattend meerjarenplan dat in de week van 22 maart vorm moet krijgen met de bedoeling de patstelling met Nederland te doorbreken.

“Het gaat er om Statianen in staat te stellen de ontwikkeling van hun eiland in eigen hand te nemen”, zegt Woodley, “het meerjarenplan van BZK (Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is verzand in procedurele aangelegenheden en biedt ook geen zicht op fondsen voor een plan van aanpak voor de ontwikkeling van Sint-Eustatius.”

Eind maart moet de economische ontwikkeling van het eiland op lange en korte termijn aan bod komen, de aanpak van de infrastructuur, de vorm waarin financiële ondersteuning moet gegoten worden en hoe het steunen op eigen kracht verder kan worden ontwikkeld. St. Eustatius wil nu alvast zijn aandeel terug uit de Ontwikkelingsbank voor de Nederlandse Antillen (OBNA).

Lees ook: Commissie van Wijzen gaat Statia doorlichten