KRALENDIJK – De bestuurscoalitie op Bonaire heeft weer een meerderheid in de Eilandsraad. Onafhankelijk Eilandsraadslid Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela heeft dinsdagmiddag in een e-mail aan haar voormalige partners MPB en de onafhankelijke Esther Bernabela laten weten de coalitie weer te steunen.

Daarmee kan het eilandsbestuur weer rekenen op vijf van de negen zetels.
Het was Raphaela die begin november het Bestuurscollege bijna ten val bracht door te breken. De gedeputeerden werden een week later niet naar huis gestuurd, omdat UPB-leider James Kroon besloot gedoogsteun te geven. Ook Raphaela (ex-UPB) sloot zich daarbij aan.

Onafhankelijk Eilandsraadslid Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela

Onderhandelingen over een echte coalitie sleepten voort en begin februari kwam plotseling een einde aan de gedoogsteun toen MPB-leider Elvis Tjin Asjoe zich voor ruim 100.000 dollar per jaar liet benoemen tot consultant van Bonaire Holding Maatschappij. Na de forse kritiek op die benoeming trok hij zich terug.

Vanuit MPB-kringen was al te horen dat Raphaela het niet zag zitten om het college alsnog naar huis te sturen. Zij liet zich niet meer zien in de vergaderingen van de Eilandsraad, waardoor er een patstelling ontstond. Coalitie en oppositie hadden allebei vier zetels.

In haar korte mail van dinsdag, met als onderwerp ‘stabiel bestuur’, zegt ze het coalitieakkoord van 4 mei 2016 te reactiveren. Ze voert als redenen voor haar besluit aan de heersende instabiliteit, dat er een minderheidscoalitie is en dat er feitelijk geen Bestuurscollege was. Dat laatste is overigens niet juist, want de gedeputeerden hebben nooit een motie van wantrouwen tegen zich gekregen.