Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Als enige kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart is Jeroen Recourt (PvdA) op campagne op Bonaire. D66-kandidaat Antje Diertens was twee weken geleden even op Bonaire, maar hield het bij een bijeenkomst voor belangstellenden.

Recourt ging in echte campagnestijl de wijken in voor gesprekken met mensen en het uitdelen van folders. Hij koos voor het dorp Rincon, dat op 20 kilometer afstand van Kralendijk ligt. “Omdat ik weet dat mensen uit Rincon niet zo snel naar Playa (Kralendijk) komen.” In Kralendijk is een town hall meeting.

Jeroen Recourt in gesprek met Gijs van den Heuvel

Van een verkiezingssfeer is op Bonaire geen sprake. Nergens hangen partijvlaggen aan lantaarnpalen, zoals bij lokale verkiezingen, of posters met lijsttrekkers. Ook in de media is de belangstelling matig.

Plicht
Recourt, oud-rechter op Aruba, vindt het de plicht van Haagse politici om ook naar de eilanden te komen. “Bonaire hoort staatkundig bij Nederland. De Tweede Kamer gaat ook over Bonaire, Saba en Statia. Als je wil dat democratie gaat leven dan moet je er zijn. Dan moet je horen wat de problemen zijn.”

In Rincon moet hij daarvoor echt op zoek naar kiezers. Huis aan huis, want er zijn geen drukke winkelstraten waar je de kiezers op straat tegen komt.

Huis aan huis probeert Jeroen Recourt kiezers te overtuigen. Foto: Gijs van den Heuvel

Niets in het verkiezingsprogramma
In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat zo goed als niets over de eilanden, geeft Recourt enigszins beschaamd toe. Maar de problemen van Caribisch Nederland kent hij, verzekert hij de mensen die hij spreekt. Armoede en de sociale uitkeringen staan al jaren op de agenda. “Ik kan de salarissen niet verhogen”, zegt hij tegen een vrouw. “Wij blijven strijden voor invoering van een bestaansminimum.”

Er zijn ook actuele onderwerpen: Insel Air en de dreigende forse pensioenkorting voor ambtenaren. In beide gevallen klemmen de regels. “Het kan niet zo zijn dat er helemaal geen vliegverbinding is, want het is hier een soort openbaar vervoer. Hang niet te strak aan formele procedures.”

Ook bij de pensioenkorting spelen ‘niet realistische’ regels een rol. Recourt vindt dat in Den Haag het maatwerk voor Caribisch Nederland te vaak in de richting van Nederland uitvalt in plaats van richting de eilanden.

Langere gesprekken
Volgens de peilingen maakt hij als nummer 23 op de PvdA-lijst geen kans op een terugkeer in de Tweede Kamer. Toch ontkent hij te jagen op Caribische voorkeurstemmen. Hij wil luisteren: “Het valt me op dat de gesprekken hier langer duren dan in Nederland.”

Recourt hoopt vooral mensen naar de stembus te krijgen. In 2012 was de opkomst op Bonaire nog geen 25 procent. “Als je niet gaat stemmen wordt je ook niet gehoord en wordt het niet beter.”