Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het Koninkrijk moet ‘zeer alert’ blijven als het gaat om de situatie in buurland Venezuela. Dit zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders tegen de Arubaanse pers, na afloop van het jaarlijkse Koninkrijksoverleg Buitenlandse betrekkingen.

Koenders sprak met de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over specifieke scenario’s hoe om te gaan met de crisis in Venezuela. Die crisis kan een weerslag hebben op de Caribische landen van het Koninkrijk, zegt de minister.

Minister Koenders over Venezuela (Bijdrage: Ariën Rasmijn

De minister van Buitenlandse Zaken erkent dat de situatie in Venezuela sinds zijn laatste bezoek aan Aruba alleen maar slechter is geworden. Toch wil hij niet ‘vervallen in automatisch pessimisme’. Wel zegt hij dat er ‘geen enkele reden is voor naïviteit’.

Koenders zegt dat alle opties bespreekbaar zijn. Hoewel de invoering van een visumplicht voor Venezolanen niet werd besproken tijdens het overleg, sluit Koenders deze optie niet uit.

Nederland is volgens Koenders via de ambassade in Caracas aan het lobbyen voor de uitbetaling van achterstallige tegoeden van vliegticketverkoop door de Venezolaanse autoriteiten aan luchtvaartmaatschappijen als Insel Air en Aruba Airlines.

Minister Koenders aan het woord met naast zich premiers Eman, Marlin en Koeiman. Foto: Ariën Rasmijn

Caricom
Koenders sprak met de premiers ook over toetreding van het Caribische deel van het Koninkrijk in de regionale handelsunie Caricom als geassocieerde lidstaten.