WILLEMSTAD – “Gerrit Schotte heeft deze hele zaak geregisseerd, hij heeft Jacinta Constancia opdracht gegeven mij een klap te geven.” Dit zijn de woorden van parlementariër Giselle Mc William van de lokale partij MAN, in een reactie op het incident dat gistermiddag in het parlement van Curaçao plaatsvond. Tijdens de openbare vergadering werd Mc William in het gezicht geslagen door parlementariër Jacinta Constancia van de MFK.

Toen Giselle Mc William het woord had tijdens de vergadering, maakte zij opmerkingen over de ‘mondkapjesfraude’, waarvan Constancia een van de verdachten is. Op dat moment zat Constancia in de kantine van het parlement. Toen Mc William uitgesproken was liep Constancia de vergaderzaal binnen en gaf haar een harde klap.


Video: José Manuel Dias

In de mondkapjesfraude-zaak is 365.000 gulden betaald voor de aanschaf van mondkapjes. De spullen zijn vervolgens nooit geleverd.

Parlementariërs Elsa Rozendal (links) en Giselle Mc William hebben beiden aangifte gedaan

Beschuldiging
Tijdens een speciaal belegde persconferentie van de MAN gisteravond, beschuldigde Mc William de leider van MFK, Gerrit Schotte, ervan dat hij al wist wat er ging gebeuren. Mc William baseert dit op de opname van de vergadering, waar te zien is dat Schotte samen met Constancia de vergaderzaal binnenloopt.

“Hoe is het mogelijk dat je iemand een vrouw ziet slaan en dat je voorbij loopt alsof er niets aan de hand is?”, vraagt Mc William zich af. Op de opname is te zien dat ook parlementariër Meindert ‘Menki’ Rojer van Kòrsou di Nos Tur, de partij van Amparo Dos Santos, en de onafhankelijke parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje samen met Schotte binnenkomen.

Schotte liet na het incident weten dat hij de actie van zijn partijgenoot niet goedkeurt maar haar pijn begrijpt. “Jacinta zit fout, ik keur geweld niet goed. Maar het proces dat nu gaande is, is frustrerend. De pers en het parlement vallen ons en onze familie aan en dat gaat te ver. Ze verloor de controle.” Schotte heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen van Mc William.

Sinds de val van het kabinet Koeiman op 12 februari lopen de spanningen hoog op in het parlement. Onder leiding van Schotte hebben twaalf parlementariërs een interim-kabinet gevormd. De gouverneur heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven die op 28 april moeten plaatsvinden. De groep van Schotte wil deze verkiezingen laten annuleren en door blijven regeren met het interim-kabinet.

Mishandeling en bedreiging
In opdracht van de officier van Justitie is er een strafrechtelijk onderzoek begonnen en is de detentie van parlementariër Constancia verlengd. Er zijn twee klachten ingediend tegen Constancia. Mc William heeft een klacht ingediend wegens lichamelijke mishandeling terwijl haar partijgenoot, parlementariër Elsa Rozendal, een klacht heeft ingediend wegens bedreiging van haar persoon.


Parlementariër en oud-minister Jacinta Constancia slaat haar collega Giselle Mc William in het gezicht. Beeld: Yves Guillaume Cooper