Foto: InselAir

ORANJESTAD – Nederlandse inspecteurs gaan de luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao tijdelijk ondersteunen. Deze interventie is ‘noodzakelijk om de luchtvaartveiligheid hoog te houden’, zegt de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een bliksembezoek aan Aruba.

De regeringen van Curaçao alsook Aruba en Nederland hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Aanleiding is het verslag dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor Infrastructuur kreeg, nadat de afgelopen weken Nederlandse inspecteurs de luchtvaartinspecties van Aruba en Curaçao bezochten.


Staatssecretaris Dijksma over Inselair en inspectie (bijdrage: Sharina Henriquez)

“Ze zijn met een heel kritisch rapport gekomen, op dossier Curaçao nog veel kritischer dan op dossier Aruba. De situatie op Curaçao is zeer zorgelijk als het gaat om het toezicht op de luchtvaartveiligheid en ook de situatie bij Inselair zelf.”

De situatie is vooral bij de luchtvaartinspectie op Curaçao zeer zorgelijk, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma – foto: Sharina Henriquez

Het verschil is dat de Arubaanse inspectie heeft gehandeld, zegt Dijksma. “De vliegtuigen van Inselair vliegen op dit moment niet, dus de inspectie hier doet zijn werk. Want die heeft kennelijk geconstateerd dat het niet verantwoord was om die vliegtuigen in de lucht te laten gaan.”

Op de vraag of de vliegtuigen van Inselair op Curaçao die nog wel vliegen dan wel veilig zijn, nu blijkt dat de inspectie daar faalt, zegt ze: “Ik vind niet dat toezicht op die vliegtuigen goed genoeg is. En daarmee kan je niet 100 procent garanderen wat je wel wil, dat je er alles doet om zo veilig mogelijk te laten zijn.”

Openbaar vervoer
“De Nederlandse regering is zich heel erg bewust dat de luchtvaartmaatschappijen hier functioneren als soort openbaar vervoer”, zegt Dijksma. “Het is van groot belang dat die verbindingen blijven. Maar het is ook van belang dat die verbindingen veilig zijn.”

Voor de langere termijn is afgesproken om met alle betrokken landen in het Koninkrijk te kijken hoe de verbindingen tussen de eilanden gegarandeerd kunnen worden. “Ik heb wel één ding heel helder gemaakt. De Nederlandse regering gaat geen geld stoppen in een individuele airline.”

De Nederlandse regering heeft een vliegverbod voor Nederlandse ambtenaren afgegeven. Maar vanwege gebrek aan informatie, zegt Dijksma, vond ze het ‘te ver gaan om een echt reisverbod voor iedereen af te vaardigen.’