Foto: John Samson

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) -archieffoto: John Samson

Minister Ronald Plasterk – Archieffoto: John Samson

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil een waarnemer benoemen om orde op zaken stellen in de gemeente Sint Eustatius.

Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt zich al langere tijd grote zorgen over hoe het eiland bestuurd wordt.

Minister Plasterk in de Tweede Kamer over Sint Eustatius

Plasterk zegt dat de begrotingen al jaren niet op orde zijn en dat de afspraken tussen de lokale bestuurders met verschillende ministeries steeds niet nagekomen worden. Daardoor is er een oplopend conflict tussen het eiland en de minister. Zo’n waarnemer moet zich straks met het dagelijkse bestuur gaan bemoeien, zodat de situatie op het eiland verbetert.

De komende weken komen topambtenaren bijeen met minister Plasterk om een geschikte waarnemer te vinden. Er wordt gezocht naar iemand met veel bestuurlijke ervaring, desnoods iemand uit Europees Nederland, voor één of twee jaar.

Uit de Kamer krijgt de minister brede steun om verder in te grijpen op Sint-Eustatius. “Wat de VVD betreft, mag er een harde reset plaatsvinden”, aldus Kamerlid Andre Bosman.

Strenger toezicht 
Als het aan Tweede Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) ligt, moet Den Haag ook direct kunnen optreden tegen lokale bestuurders of tegen lokale ambtenaren die bestuurders dwarsliggen. Daar bestaat nog geen wetgeving voor. Minister Plasterk heeft de Kamer vandaag toegezegd om die mogelijkheid nu te gaan onderzoeken.