Foto: John Samson

DEN HAAG – De verschillende ministeries mogen van minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) niet meer rechtstreeks contact hebben met de Caribische gemeente Sint Eustatius. Reden is een opnieuw oplopende ruzie met het lokale bestuur.

Dat blijkt uit correspondentie tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het eilandsbestuur dat in handen is van Caribisch Netwerk. Zij ruziën al ruim een jaar over het financieel beheer van de gemeente en het nakomen van afspraken.

Geen contact en werkbezoeken
Ambtenaren in Den Haag mogen voorlopig niet meer rechtstreeks contact hebben met de bestuurders en ambtenaren op Sint Eustatius. Haagse ambtenaren moeten ook het eiland overslaan als zij een werkbezoek uitbrengen aan de andere Caribische gemeenten Bonaire en Saba. Plasterk schrijft dat hij maatregelen neemt, omdat hij ‘gezien de ontwikkelingen’ er niet op kan vertrouwen dat afspraken door Sint Eustatius nagekomen worden. “De situatie baart mij grote zorgen.”

Sint Eustatius wilde bij de Antillen blijven, maar omdat dit geen optie was, werd het eiland een gemeente van Nederland - foto: Elisa Koek

Sint Eustatius wilde bij de Antillen blijven, maar omdat dit geen optie was, werd het eiland een gemeente van Nederland – foto: Elisa Koek

De nieuwe boycot volgt na een boze brief van coalitieleider Clyde van Putten. Hij beschuldigt minister Plasterk ervan dat juist zijn ministerie de afspraken niet nakomt, waardoor het eiland nu op bestuurlijk niveau stil staat. Ook zou BZK volgens Van Putten opzettelijk nog geen toestemming hebben gegeven om de salarissen van de ambtenaren uit te betalen.

Meerdere pogingen voor een reactie van de woordvoering van minister Plasterk hebben niets opgeleverd. Intussen lopen op het eiland de gemoederen hoog op. Wethouder Astrid McKenzie is woensdag naar huis gestuurd door een aangenomen motie van wantrouwen.

Bemiddelaar naar Nederland
Het botert al langer niet tussen het lokale bestuur en de ministeries in Den Haag. In juni 2015 besloot minister Plasterk voor het eerst voor een bestuurlijke boycot. Het duurde een half jaar totdat de minister weer in gesprek kwam met het lokale bestuur. Nog steeds staat Sint Eustatius onder streng financieel toezicht. Uitgaven kunnen niet meer gedaan worden zonder een goedkeuring vanuit Den Haag.

Afgelopen week is Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella naar Nederland overgevlogen voor een topoverleg met minister Plasterk. Hij moet voor de Nederlandse regering gaan bemiddelen. Als de verschillende ministeries toch contact moeten hebben met het eiland, mag dat op last van BZK-minister voorlopig alleen via Isabella lopen.